Laon/Bourges/Mt. de Marsan 24/06

01-07-2017

Eventjes niet!!! Dat was het afgelopen weekend in 2 woorden. Op 3 vluchten gaven we gewoon niet thuis. Eventjes niet is dan ook misschien wel tekenend voor de algehele vorm op het hok. Zelf uitte ik voor inkorving van Pau mijn zorg hier al om richting mijn vader. Het onoverwinnelijke gevoel was er niet, net die laatste 10% overtuiging is er niet. Het gevoel, de uitstraling, het gedrag, tis net niet genoeg blijkbaar voor de hoofdprijzen.

Laon
Dit was beroerd, gewoon 10 minuten aan de broek en voor het eerst buiten de top 5 in de club met plaats 8. Vaste waarden laten verstek gaan en de grilligheid van de jaarlingen komt maar weer eens bovendrijven. Uithuilen en door. Buiten dat, een afdelingslossing met een overvlucht van 90 kilometer op 290 kilometer is gewoonweg slecht voor de duivensport.

Bourges
Ook hier te laat voor de hoofdprijzen. Nog een redelijke serie aan prijzen, maar je koopt er weinig voor. De 566 en 547, rechtstreeks Peter Janssen, zijn voorop, gewoon goeie duiven die zonder grootse vorm op locaal niveau hun mannetje en vrouwtje staan. In de club 14 van de 22 te verdienen prijzen met 26 mee. Dan zijn ze goed, maar niet goed genoeg voor teletekst. Vorig jaar op 5 vluchten 3x teletekst, nu komen we vooralsnog niet eens in de buurt.

Pau (Mt de Marsan)
Eindelijk eens een goede beslissing van de inrichters om tijdig te anticiperen op de omstandigheden en uit te wijken van Pau naar het wat meer Oostelijker gelegen Mt de Marsan. Gezien de snelheden moest er 's avonds gepakt gaan worden. Over de breedte van het land gebeurde dat ook, echter niet in Groesbeek. De eerder geuite vrees blijkt gegrond. De 401-duivin voorop, vorig jaar 2 op 2 en nu weer paraat. Als 2e onze crack de 169. Hij vliegt nog een paar rondjes voordat hij zich op de klep van de spoetnik stort. Deze doffer is met afstand de beste duif ooit op ons hok, vorig jaar nog 21e Nationaal Pau. Na een paar rondjes op de klep! Dat is ook alleszeggend. Duiven in vorm maken niet nog een paar rondjes, die knallen op de klep. Toch opluchting, hij is in elk geval thuis en niet gewond. Nummer 3 volgt uurtje later. Uiteindelijk dus 2 op 4, 50% prijs, maar beginnen veel te laat. We kopen er niets voor en past niet meer bij het gewenste niveau. Echter, het niveau is
even niet hoger. Andere liefhebbers bestijgen nu het podium en dat is ook goed voor de sport!

Inmiddels zijn we een week verder na de teleurstelling van vorige week. We hebben e.e.a. even laten bezinken en de conclusie getrokken dat we even pas op de plaats moeten maken. De duiven van de Marathon ploeg zijn gewoon niet naar mijn zin, de gretigheid, het zelfvertrouwen ontbreekt. We hebben geprobeerd ze zo goed mogelijk naar Pau te brengen, maar dit is onvoldoende gelukt. De algehele vorm en vitaliteit laat te wensen over. Kortom, het besluit is genomen, Agen en Barcelona laten we varen en richten ons op de 2e helft van het ZLU/NPO seizoen van de Marathon. Een hard gelach, Barcelona, alleen daar al heb ik duiven voor. De vlucht der vluchten, alles verbleekt bij een topprestatie op deze vlucht. Inmiddels 3 jaar op rij top 60 Nationaal op bijna 1.200 kilometer. De liefde voor Barcelona is groot. Echter, niet zo groot om met een ploeg aan de start te verschijnen die op dit moment laat zien niet voor de hoofdprijzen mee te strijden. Daarom wint het verstand het van de liefde. Barcelona laten schieten, het doet pijn, maar is nu realistisch. De duiven hebben wat meer tijd nodig en dus richten we ons op St. Vincent ZLU en Orange als volgende grote opdrachten. Het is een aanpassing van ons strijdplan dit jaar, geen paniek, niets van dat, maar anticiperen op de omstandigheden. Te dikwijls zie ik liefhebbers die maar door willen denderen terwijl het niet kan/gaat/wil. Uiteindelijk staan die met lege handen. Een plan is belangrijk, een goed plan biedt ruimte voor aanpassing en dat is nu aan de orde.

Door het slechte weer is de midfond afgeblazen. Spelen op zondag kan in onze Afdeling niet zoals in andere afdelingen gedaan wordt, een blamage voor de sport. Een klein gedeelte van de liefhebbers die niet op zondag wensen te klokken hebben hierdoor de macht en goed anticiperen op de omstandigheden is dan onvoldoende mogelijk. Ik gun en respecteer een ieder zijn principes, maar deze lieden dienen zich aan te passen aan de meerderheid en op zondag dan maar zelf de keuze te maken het klokje wel of niet aan te zetten. Vooralsnog is dit dus falen van beleid en kan m.i. niet gehandhaafd blijven. Het is niet meer van deze tijd.

Een duivenvrij weekend dus voor ons. Ook wel lekker…………………….

Nanteuil le Haudouin 17/06

18-06-2017

De jaarlingen-trein!!! Zo mogen we onze uitslag op Nanteuil wel noemen. Bijna wekelijks leest u mijn verhaal over de jaarlingen die het nog altijd veelal laten afweten op de vluchten. De laatste weken is er verbetering te melden, maar nog altijd niet om over naar huis te schrijven. Deze week zaten we weer tussen 2 dagfondvluchten in en besloten we de hele club weer mee te geven. Nu was het dan echt de beurt aan onze jaarlingen, want de eerste 5 duiven waren allemaal jaarlingen. Heel opvallend natuurlijk, maar wel mooi natuurlijk. Uiteindelijk is dit de toekomst, onze 7e duif is de 461, een 7-jarige weduwnaar, maar ja, die heeft ook niet het eeuwige (vlieg)leven natuurlijk. Deze eerste 5 jaarlingen winnen 2-3-4-5-10 in de club tegen 206 duiven. Opvallend hoe vaak we weer 2e zitten dit jaar en dat er ons net iemand voor zit. Deze week is dat familie Rutten uit Groesbeek. Zij hebben eerder dit jaar afscheid moeten nemen van hun vrouw/moeder/oma na een lang ziekbed en dan zijn dit mooie opstekers en dus is het ze van harte gegund. Max is de kleinzoon van Theo en heeft plezier in de duiven en geeft ook onze vereniging wat jong bloed. Succes is dan natuurlijk de mooiste motivatie voor dit team met zelfs een 1e in de kring!!!!

Al onze 5 jaarlingen zijn eigen kweek!! Hierin zien we met name de lijn van de ‘Nieuwe Olympiade’ van Eijerkamp en van de ‘Blitz’ van Peter Janssen, maar ook die oude lijn weer van de ‘Klompvoet’ van Henk de Vries. Uiteindelijk hebben we er 10 bij de eerste 19 en dat is mooi. Bij die eerste 19 zat zowaar een fondduifje van het hok van mezelf. Zaterdagochtend aan de koffie bij pa vertelde ik hem nog over mijn favorietje, een jaarling duivinnetje de ‘777’. Een prachtig blauw duivinnetje met een geweldig oog. Ze is gekweekt uit de ‘152’, een halfbroer van de 1e Nat. St. Vincent van Cor de Heijde (Kleine Blauwe) x dochter ‘Maaike’ van Eijerkamp-Willems gekoppeld aan vader ‘Bijter’. U raadt het al, dit duivinnetje wint de 7e in de club, vorig jaar niet in de container geweest. Haar broertje was de 6e duif op het fondhok. Natuurlijk, het zegt allemaal niets. Het zijn nog korte vluchten en geeft helemaal niets weer over de kwaliteiten op het grote schavot, maar ik zie het toch graag. Ook de fondduiven kregen dus weer deze vlucht voor hun kiezen, het was de 2e keer 2 nachten mand voor de jaarlingen en ik vind het opvallend hoe goed ze dit verteren. Ze zijn nu echt klaar in mijn beleving voor de 1e grote opdracht van het jaar, NPO Bourges komende week.

De duiven voor Pau bleven deze week al thuis, net als een aantal duiven die teruggekomen zijn. Het Pau-ploegje ging nog even naar Gemert voor een lapvluchtje samen met de Pau-ploeg van vriend Jan. De duiven genoten zichtbaar van dit tussendoortje, ze kwamen immers met hoog bravoure thuis. Ze lijken dus klaar voor hun 1e grote klus van 2017 als ze maandag de mand in gaan.

Natuurlijk werd ook St. Vincent dit weekend vervlogen. Als liefhebber hou je dan toch de meldingen nauwlettend in de gaten. Prachtige zege in Noord van Jaap Mazee, een duif die 2 weken geleden ook al 1e NPO Limoges won in Friesland. Zo’n duif zit dan 10 dagen thuis en gaat dan naar St. Vincent, voor Jaap liefst 1.125 kilometer. Dit geeft maar aan dat onze duiven echt veel aankunnen, meer dan we dikwijls denken. In onze eigen regio veel bekenden met vroege duiven, mooi natuurlijk. Geeft maar weer aan dat we op dit soort vluchten gewoon goede kansen hebben op kopduiven. Als eerder gezegd, in 2018 staan de 3 Nationale middaglossingen weer op ons programma als alles mee zit. Hiermee bedoel ik dat we dan wel een goede ploeg op de been moeten kunnen brengen natuurlijk en dat dus 2017 een succesvol jaar moet worden die een goede lichting voor 2018 voortbrengt.


Epernay & Chateaudun 10/06

15-06-2017

Duivensport, ongrijpbaar, oneerlijk en o zo mooi.

Dit overheerst na afgelopen weekend. We begonnen met een midfondvlucht vanuit Epernay, voor ons 336 kilometer. We leken weer een overwinning bij te kunnen schrijven toen daar opeens onze Rien de Haan ons in ons hemd zette door liefst 5 minuten eerder te pakken. Nou komt ie, deze duif was dit jaar nog niet mee geweest, geklooi met de ring, en nu eindelijk eens de mand in. Een 7-jarige duif en meteen de 1e pakken!!! Hoe is het mogelijk?! Prachtig natuurlijk en veel hilariteit in de club, het is Rien van harte gegund, fijne man, geweldige inzet voor de club en altijd optimistisch ook al wil het niet altijd even goed lukken op de vluchten. We spelen zelf uiteindelijk 2-3-10 tegen 270 duiven (14/32). Opvallend dat de 1e 3 duiven allemaal afstammen van de 04-191, een zuivere Janssen doffer nog van onze ome Henk, lijn ‘Klompvoet’. Hier is in Duitsland veel succes mee behaald. Bij ons zitten er nog een aantal nazaten en die doen zeker niet onder voor gevestigde namen als Kaasboer, Ché, Tips en Harry om er maar een paar te noemen.

Vriend Jan verloor alweer een crack, en wel zijn topduif van Barcelona van afgelopen jaar, poef, weg, foetsie………….. zomaar op zo’n nietszeggende midfond, balen! Wij verloren vorige week onze 174, een duivin die nog niet gemist had op Barcelona, BAM, die komt even aan………………. Het voordeel is, als er een betere
sneuvelt is er altijd weer een nieuwe favoriet, en zo blijven we hopen (misschien soms tegen beter weten in!).

Chateaudun, dagfond 2. Het blijven toch altijd speciale vluchten. In onze afdeling had Mark van den Berg uit IJsselmuiden een geweldige klok, toch zat hij liefst 45 minuten na zijn clubgenoot, maar wint hij wel een 7e NPO Noord. In Zuid zaten ook 3 duiven los vooruit. Zelf beginnen we met een 63e NPO en 3e in de kring. Je mag zeggen dat we niet gunstig zaten deze toer, maar op de dagfond is simpelweg alles mogelijk, dat blijkt dit jaar maar weer eens. In de club spelen we 1-2-5-6-9-10 en hebben we er 12 bij de eerste 22 tegen 178 duiven met 13 prijzen op 28 duiven. Kortom, een mooi resultaat. Onze eerste was alweer onze ‘First Lady’, de 14-547, rechtstreeks Peter Janssen uit Kleve, lijn ‘President’. Deze dame doet het dit jaar prima en was op Gien al onze 2e. We hadden in 2014 een rampjaar met de jonge duiven en ook veel van onze rechtstreekse duiven van Peter sneuvelden. Echter, de duiven die over zijn gebleven zijn gewoon goeie, niet meer en niet minder. Hier gaat het om, laten we dan maar aannemen dat de rest het niet had (ik weet, een wat makkelijke conclusie, maar dan slaap je 's nachts wat beter als je dit accepteert).

Komende week midfond, het belooft warm te worden met een kopwind. Mooie vlucht dus, ze mogen het laten zien. We zitten volop in de aanloop naar Pau. Nou ja, volop, mijn beleving is dit jaar toch even wat anders. Bedrijfsmatig wordt er op dit moment veel beslag gelegd op mijn tijd en capaciteit dat de duivensport misschien niet de aandacht krijgt die nodig is. Ik heb het grote geluk dat mijn vader de helpende hand is. Waar nodig probeer ik nog van waarde te zijn en bij te sturen om de duiven zo optimaal mogelijk aan de start te krijgen. Zelfs vrouwlief werd al ingezet om te voeren omdat het anders al donker was bij mijn thuiskomst. Zo is duivensport een echte familiesport (voor sommige tegen wil en dank). Dit betekent wel dat ik wat relaxter naar Pau toeleef en ik heb er wel vertrouwen in. Zoals het er nu uitziet gaan er 4 duiven naar toe. Geen grote ploeg, maar het aantal oude duiven is gering en meer is simpelweg niet mogelijk, omdat voor Barcelona een wat grotere ploeg ingezet gaat worden.

Er blijven nog altijd duiven wegvallen van de vluchten, dit is bij iedereen om me heen. Het zijn niet altijd de onervaren jaarlingen, ook oude duiven met een gedegen reputatie sneuvelen op het veld van eer. Inmiddels zijn er ook bij mij al wat lege bakken ontstaan. Ik vind dit niet erg, het is de selectie die past in de hedendaagse duivensport. Jammer is het wel, het doet altijd pijn om duiven te verspelen, zeker de betere. Echter, er is nu geen weg meer terug, spelen, spelen, spelen. Aan het einde van de rit maken we de balans op. Spelen is wel met beleid. Ik moet zelf het gevoel hebben dat de duiven goed zijn en dat ze er klaar voor zijn. Liever nog maar een extra midfond of dagfond voordat ze naar de Marathonvluchten gaan als ik denk dat het nodig is. Vanavond gaat alles weer mee naar de midfond, 2 nachten mand, 360 kilometer ongeveer, Noordwesten wind, warm. Alle ingrediënten voor een mooie vlucht om vlieguren te maken en om ervaring op te doen. Als het meezit gaan de jaarlingen dan volgende week naar hun eerste dagfond. Daarna plannen we wel weer verder……………….

Chalons en Champagne 3/6

07-06-2017

Pittig tussendoortje! Een andere conclusie kunnen we niet trekken na de vlucht van afgelopen zaterdag vanuit Chalons en Champagne. Onze afdeling vond het dan ook weer nodig om nog even te lossen om 12.00 uur terwijl andere al besloten hadden uit te stellen. Halfweg die middag brak ook nog eens het onweer los in onze
regio. Ben bang dat hier weer eens de politiek de boventoon heeft gevoerd en niet het belang van onze duiven. Lossingen rond het middaguur of later gaan nogal eens de mist in. Wetende dat er op zondag een prima weer voorspeld is zou de geleerden tot inkeer moeten kunnen brengen, helaas in onze afdeling niet. Duiven kunnen het overstaan wat mij betreft prima verteren, dus daar hoeven we het niet voor te laten. Waarschijnlijk hebben de geleerden bedacht dat ze gezien het mooie weer wel goed konden nakomen op zondag............... 

Vanwege hun grote vlieglust hadden we de hele ploeg van de snelheid mee tussen de 2 dagfondvluchten in en ook de fondmakkers waren als voltallige ploeg mee, zeker om ze een keer 2 nachten mand te geven en weer de nodige kilometers te laten maken. Als gezegd, het werd een pittig tussendoortje voor de duiven met
een heel ander beeld op ons eigen hok. Vol ongeloof mochten we eindelijk eens een jaarling voorop zien komen, en wel een rechtstreekse duivin van Eijerkamp uit het hok van Joke en Martin. Ook in het vervolg zien we eindelijk nogal wat jaarlingen in de spits. Hier zijn we blij mee natuurlijk, het is toch de toekomst van je hok. Misschien op zo’n vlucht niet toevallig dat onze 461, een 7-jarige Heremans doffer, kleinzoon van de ‘Euro’, onze 2e duif is.

In de club winnen we 2-3-4-6-9-10 tegen 244 duiven en dat is op zich niet verkeerd natuurlijk. Vervelender waren de lege bakken aan het einde van de avond, met name in ons fondhok onder de jaarlingen. Zij hebben de minste ervaring natuurlijk en hadden veel moeite met deze vlucht. Met 2 relatief slecht verlopen weekenden heeft het hok een aardige dreun te pakken qua verliezen. Zo leveren we even een doffer van 2012 en een duivin van 2013 in die toch je vaste waarden op het hok zijn. Zo’n duif verliezen is vervelend, maar dan liever op Narbonne dan op een onschuldige midfondvlucht. Uiteindelijk moeten we het ermee doen en is het onomkeerbaar. Was het niet Jelle Jellema die zoveel goede duiven verloor vorig voorjaar??? Het vervolg van zijn seizoen kennen we…………. Helaas voor een hok als ons hebben we de beschikking over een beperkt aantal oude duiven en dit heeft zijn weerslag op het spel op de vluchten. Zoals het er nu uitziet gaan we zeker vluchten overslaan op de ZLU.

Stilzitten kan niet, komende week dagfond 2 en weer midfond op vrijdag. De hele kolonie moet weer gewoon mee, vanaf nu is het alles of niets tenzij er tekenen zijn dat het onverantwoord is. Voor je het weet zit de competitie er weer op en we willen graag een goede selectie kunnen doorvoeren op alle vlakken. Alleen daar kun je beter en sterker van worden, niet van de duiven thuis houden.
Vervins & Gien 27/05

29-05-2017

Zwaar, op alle fronten! Zo, dat was me het duivenweekend wel zeg. Dat het warm zou worden was van tevoren duidelijk, dus daar moeten we niet over klagen. Maar wat hadden de duiven het moeilijk zaterdag. Zowel van Vervins als van Gien kwamen de duiven maar moeizaam door met op zaterdagavond nog vele lege bakken, ook in andere regio’s van het land. Ik geloof niet dat de warmte parten heeft gespeeld, maar ik geloof er meer in dat de lucht gewoon niet goed is geweest. Op de ZLU-vluchten hebben we 2 jaar geleden goed kunnen zien dat warmte niet het probleem is voor duiven met prima verloop van vluchten onder zeer warme
omstandigheden. Het is moeilijk te verklaren tot op dit moment, maar wel realiteit waarbij veel kampioenshokken werden gedegradeerd tot middelmatige spelers.

Op Vervins hadden we van de snelheidsploeg een paar oude duiven mee en de rest jaarlingen. We wisten dat de dominantie hierdoor minder zou zijn op deze vlucht, simpelweg omdat we de jaarlingen nog altijd niet goed aan de gang krijgen. Het was dan ook de 5-495 die voorop kwam, een duivin die er altijd wel bij zit. Liefst 7 minuten moeten we wachten op nummer 2, een jaarling, kleinzoon ‘Nieuwe Olympiade’, die dan alweer 14 minuten na de nummer 1 van familie Hendriks zit en toch nog plaats 3 pakt in de club. We hebben het dan over een vlucht van 259 km en dan in een kwartier 3 duiven, dat zegt genoeg denk ik. Uiteindelijk winnen we
2-3-9-10-11 tegen 287 duiven (12/46).

De fondduiven stond voor het eerst in concours dit weekend. Om te beginnen dus ook Vervins. Alle jaarlingen op een 3-tal gewonden na, mochten mee. Dit werd dus ook letterlijk de vuurdoop onder de genoemde omstandigheden. Opvallend was dat met name de duivinnen zich van hun goede kant lieten zien en de doffers het wat lastiger hadden. Moet ook gezegd worden dat ik best wat verwachting heb van de jaarlingen dit jaar qua lichting, ze staan me zeer aan. Zowel van eigen kweek als de verschillende duiven van Eijerkamp-Willems uit België. Deze komen goed naar huis tot op heden. Het is dan ook een belangrijk jaar voor deze lichting,
omdat we nogal dun in de oude duiven zitten. Hierdoor moet er zowel kwantiteit, maar vooral weer nieuwe kwaliteit opstaan. Uiteindelijk zijn de duiven redelijk goed nagekomen, alle duivinnen thuis en nog een enkele doffer achter.

Gien, dagfond 1. Vooraf natuurlijk hooggespannen verwachtingen. Een selectie van 24 oude duiven mee op het snelheidshok. Duiven die vorig jaar en dit jaar hebben laten zien dat ze voor wat vuurwerk kunnen zorgen. Helaas liep het anders. De start was nog aardig met een 5e in de kring tegen 1.210 duiven en
een 1e in de club tegen 216 duiven. Winnares werd ‘Lady Gerda’, de nestzuster van ‘Der Peter’, onze absolute vaandeldrager van het hok. ‘Lady Gerda’ werd vorig jaar ook al duifkampioen midfond en stamt dus ook uit het door Eijerkamp aangekochte superkoppel ‘Euro Junior’ x ‘Lady Bender’, ofwel, ze is een kleindochter ‘Euro’. Ze wint 46e NPO Zuid tegen 4.697 duiven. Ze was dit jaar nog niet zo in goede doen en misschien wel tekenend om dan zo'n duif voorop te krijgen. 

Niet heel lang erna valt de 2e duif, weer een rechtstreekse van Peter Janssen, nu de 14-547, ook een fijne duivin waar we echt van op aan kunnen. Dan valt het stil, heel stil………………………………………. Ongeveer een uur erna valt nummer 3, een zoon van ‘Der Peter’ met dezelfde 14-547. Daar moeten we het mee
doen, de rest laat finaal afweten, duiven die regelmatig in het snuitje van de uitslag hebben gestaan, 1e prijswinnaars en duiven met een schat ervaring geven niet thuis. 3 prijzen op de 24 beste duiven van het hok, een onverwacht debacle natuurlijk. Niet naar excuses zoeken, de uitslag telt en dit is gewoon niet goed. ’s Avonds vele lege bakken, ook ‘Der Peter’ ontbreekt……………………………………………

Zondag, de day after. Hopen dat de duiven goed nakomen, en ja, dat gebeurt, einde ochtend nog 4 achter, geen ‘Der Peter’, de beste duif die ik ooit heb mogen spelen met mijn vader op de snelheidsvluchten. Later die middag, onze held zit in de spoetnik, opluchting, kippenvel, blijdschap. Je bent even net een klein kind op zo’n moment. Je bent nog blijer dat hij terug is als wanneer hij een 18e NPO zou hebben gespeeld. Wat zijn wij duivenmannen toch rare figuren eigenlijk!!!!!

De fondrakkers kregen dus ook Gien voor de kiezen na hun korte voorbereiding dit jaar. Het was de vraag hoe ze zich zouden houden onder deze omstandigheden. Uiteindelijk komen ze goed naar huis en volgen ze elkaar mooi op. De echte vorm is er duidelijk nog niet, maar dit geeft niet. Komende weken staat in het teken
van opbouw richting Pau, de aftrap van het ZLU-seizoen. We hebben er goed zin in.

Uiteindelijk lopen de vluchten met een sisser af en is het gros weer thuis. Daar zag het zaterdagavond niet naar uit. De uitslagen vallen op beide vluchten wat tegen. Ingrijpen!!! Nee, natuurlijk niet, vasthouden aan het systeem, vasthouden aan de dagelijkse rituelen. Vertrouwen houden in de kwaliteit van de duiven, die komt uiteindelijk altijd weer naar voren. Blijven spelen, blijven selecteren. Komende week weer midfond, nieuwe kansen, nieuwe prijzen. Gien is dan alweer het gros van de liefhebbers vergeten……………………………

De maanden april en mei zitten er op. Voor de snelheidsspelers kan de balans al worden opgemaakt voor een deel. Voor de fondmannen is er vooral veel te verliezen geweest. Hier telt alleen de voorbereiding op het grote gebeuren en zorgen dat de duiven thuis komen en heel blijven. Vriend Jan heeft dit jaar pech in het kwadraat, diverse kanjers van vorig jaar al verloren gegaan op nietszeggende vluchten. De mooie vluchten moeten nog komen, maar het hok heeft al een flinke dreun opgelopen. Dit geeft maar weer eens aan dat je moet genieten van elk succes en niets zeker is richting een volgend seizoen. Wederom hier focus leggen op de duiven die er nog zitten en genoegen nemen met minder als het zo is, heel makkelijk geschreven, heel lastig in de praktijk. Uiteindelijk staat die nieuwe topper weer op. Dat is immers het voordeel, na het verlies van een topper is er altijd weer een nieuwe topper van het hok!!!
 

Vervins 20/05

22-05-2017

Goud en zilver! Dat was de oogst afgelopen zaterdag op Vervins. Opnieuw werden we finaal weggeblazen door Kring Zutphen om het maar even zo te omschrijven. Voor ons viel de ‘schade’ in de kring nog boven verwachting mee 2 duiven in de top 20 tegen 2.289 duiven. In de club dus goud en zilver en 9 duiven in de top 14. In de aanloop naar Gien, de eerste dagfond, zijn we hier tevreden mee. De duiven die het vorig jaar goed deden op deze dagfond laten zich inmiddels ook al aardig van voren zien. Dit geeft vertrouwen en we kijken echt uit naar de dagfondklassiekers. De duiven laten zien dat ze een grotere uitdaging aankunnen dan die 260 km-vluchten van de laatste weken en 'poepjes-wind'. Nou, ze kunnen komende weken hun borst nat maken!!!

Winnares werd de 12-637, een redelijk vaste waarde op ons hok die al eens een 1e speelde in de regio van Feluy tegen 4.558 duiven. Zij heeft een prima achtergrond met van vaderskant veel Koopman / Pieter Veenstra met namen als ‘Mr. Blue’, ‘Miss Ermerveen’ en ‘Kleine Dirk’. Van moederskant een mengelmoes van Dirk van Dyck (‘Kleine Gert’) en wederom Koopman met ‘Tips’. Kortom, ze heeft het van geen vreemden zullen we maar zeggen. Het zilver gaat naar de 15-405, een volle broer van onze ‘Noa’, 1e NPO Blois in 2016.12-637, 1e Vervins 337 duiven.

De fondmakkers hadden een drukke week. Eerst op woensdag vlogen de oude duiven Roye in Brabant wat een pittige vlucht werd. De jaarlingen kregen toen Teteringen als africhting. Daarna op zondag nog even naar Chimay met de hele club. Ja, hier sneuvelen dan links en rechts wat duiven, nee, dat vind ik niet erg, wel vervelend. Meestal raken de geslachten uit balans, maar het is niet anders. Belangrijkste is dat de kilometers onder de vleugels komen en dit gaat prima tot zo ver.

Geen nieuws over de jonge garde, die mogen nog de boel verkennen en naar eigen believen het luchtruim verkennen, een soort van ‘Spielerei’. Dit blijft voorlopig zo en pas als alles goed in de lucht zit en vliegt wordt dit regime wat strakker getrokken en is er van rondslenteren geen spraken meer.

Bij Eijerkamp ging het weer prachtig met de volgende zege in de regio en wederom tegen de 80% prijs. Hier staat even geen maat op. Toch gaan we er alles aan doen ze komend weekend partij te geven op Gien, we kijken er al naar uit……………….

Epernay 13/5

17-05-2017

Een grote spurt. Dat was de uitkomst van de vlucht vanuit Epernay, de eerste midfondvlucht. We spreken van midfond met 336 km, maar met een 3,5 uur vliegen blijft er weinig fond meer over zullen we maar zeggen. Dit soort vluchten heb je altijd, gedreven door de wind. De uitslagen zijn dikwijls verrassend qua winnaars zo ook dit keer. Dit is dan ook meteen het leuke aan de duivensport. De omstandigheden zijn nogal eens bepalend voor het verloop van de vluchten en zeker de winnaars. Met name bij hoge snelheden zijn de kansen voor de gemiddelde liefhebbers gewoon hoger en als ze deze kans weten te verzilveren is dat gewoon leuk, zo ook binnen onze eigen club.

Voor de duiven is het denk ik ook wel effe lekker, wind in de staart, in een rappe vlucht huiswaarts richting de broedbak en partner. Verrassend was ook onze eerste duif, ‘Moppie 412’, geloof me, ik heb het niet verzonnen. Het is de lieveling van pa, de foto laat denk ik wel zien waarom. Hij had me een andere foto gestuurd, maar deze had ik nog even bewaard voor het juiste moment, tata! ‘Moppie 412’ is dus behoorlijk tam. Haar vader is onze ‘Blitz’, een beer van een doffer uit ‘Roter Blitz’ van Peter Janssen uit Kleve. Moeder is lijn ‘Davinci’ van Pieter Veenstra, eveneens via Peter Janssen.  Uiteindelijk winnen we tegen 404 duiven : 3-4-5-6-8-11-12-13-14-etc. (34/69). Onder deze omstandigheden stellen we ons hiermee tevreden. In groot verband zijn we bladvulling, niet meer dan dat.

De fondduiven kregen na Feluy vorige week nu Menen voor de kiezen. Ook hier nog altijd een wind in de staart en dit was te merken. De oude duiven waren vrij snel thuis op een gewonde na, de jaarlingen bleven komen verspreid over de hele dag. Een mooie 2e testcase dus. De conditie lijkt goed en dus is besloten de oude duiven op Roye te spelen vandaag (woensdag). We lopen natuurlijk wat achter en door deze week een extra vlucht te pakken hopen we wat in te lopen. Wat doen je in zo’n geval met de jaarlingen bij weduwschapspel? Die mogen even met een collega mee op pad naar Breda en krijgen een lapvluchtje. Ze komen immers vandaag weer bij elkaar te zitten en dan is dit wel zo handig. Zondag staat Chimay weer op de rol en zo is ook hier het spel op de wagen. Tot op heden gaat het volledig naar wens en hopen we komende weken de vorm te pakken te krijgen in de aanloop naar Pau.Chimay 06/05

08-05-2017

Oosten wind en los samen met Regio 3. Dan is eigenlijk direct alles gezegd om aan te geven dat het geen hoogstaand succes werd afgelopen zaterdag. In dergelijke situaties blijft het verenigingsspel over en dat is natuurlijk ook altijd een eerste streven om daar aan de kop te vliegen. Door het contact met Regio 3 wisten we
dat daar de duiven een veel hogere snelheid gingen maken en toen er eentje bij ons viel was de echte spanning dan ook al weg. Uiteindelijk zetten we een hele mooie serie neer in de club te beginnen met 2-3-4-5-6-7 tegen 421 duiven (36/75). Familie Hendriks pakt alweer hun 3e zege van het seizoen en dat is gewoon klasse! Wij zijn tevreden met onze serie, over het verloop wat minder. Een paar late jongen van 2016 hebben het niet kunnen bolwerken en zijn weer afgevallen. Niets mis mee, doorselecteren! Langzaam vallen de mindere Goden af en dit komt ten goede van de kwaliteit. Streven is ook het prijspercentage langzaam omhoog te brengen. De oudere duiven doen het hierin prima, de jaarlingen blijven nog achter.

Van de 6 eerste duiven zijn er 5 duivinnen bij, opvallend, waar vorige week de doffers meer in het snuitje zaten. Zo is het elke week stuivertje wisselen. De 13-445 tikte als eerste aan. Zij is van het soort Louis van Loon (oude lijnen) x Heremans. Een duivin die nadrukkelijk voor de dagfond bestemd is. Als 2e is hij er weer, ‘der Peter’, zijn zoveelste kopprijs in de club. Onze 7e duif is pas de 1e jaarling, hierover zijn we nog altijd niet tevreden, maar goed, we blijven ze doorspelen en houden het vertrouwen. Vorige week won Peter Janssen grandioos 1 t/m 7 in Afdeling 9 tegen meer dan 20.000 duiven, een ongekend succes. Toeval wil dat zijn eerste duif een volle broer is van onze 566, dit seizoen al 2 keer goed voor een 2e in de club. Reportage is te lezen op Pipa. Ook nu op Laon weer de snelste duiven van heel Afdeling 9 voor Peter, waar gaat dit heen?!de 445 - 1e van het hok van Chimay, 2e tegen 421 duiven

Ook de fondrakkers mochten aan de bak dit weekend en kregen een vlucht in de buurt van Brussel voor de kiezen op zondag. Deze kwamen prima af, ook hier tussen veel jeugdigheid en onervarenheid. Een aantal zat nog nooit in de container. Natuurlijk nog een paar achterblijvers, maar dik tevreden over de eerste beproeving. Duiven kwamen met 4-5-6 tegelijk en voor een eerste keer is dat prima en dat geeft ook de duiven vertrouwen. We moeten nu vol door natuurlijk, half juni starten de grote vluchten, nu is er geen weg meer terug en gaan we volle kracht vooruit. Komende weken staat dan ook in het teken van kilometers maken. Ze trainen goed en uit hun gedrag maak ik op dat ze er klaar voor zijn om vol gas te gaan. Dit is geen garantie, maar biedt wel vertrouwen voor komende weken.

Als toetje van de voorjaarsvakantie brachten we nog even een bliksembezoek aan Vlieland. Een prachtig eiland waar je al fietsend het gevoel krijgt dat je ver weg bent van alles. Jammer dat de temperatuur je al gauw weer de herkenning bracht van Nederland, maar goed. Op Vlieland is er leuk contact met Erik Houter, een fondspeler en ons verblijf was weer goed verzorgd. Hotel Zeezicht is hierbij echt een aanrader. Toeval wil dat ik daar ook Bertrik Murk uit IJsselstein tegen het lijf liep en zo blijft die duivensport je toch achtervolgen, waar je ook heen gaat. Ondanks dit duivenvertier was het hoogtepunt toch het ‘bezoek’ aan de zeehonden op de zandbanken met de speedboot, voor de kids een fantastische ervaring natuurlijk.

Dan was er nog de duivenruil voor de Flying Club met Martin Jacobs uit Bennekom. Elk jaar bepaalt het lot met wie er geruild wordt en ik had het geluk dat ik gekoppeld werd aan Martin. Martin staat bekend om zijn kwaliteitsduiven, die met name bij andere liefhebbers voor mooie prestaties zorgen. Martin is nog zoekende dit ook op eigen hok te bewerkstelligen, maar hij is nog altijd druk met de aan- en verkoop van huizen als erkend makelaar. Hij had een paar mooie meegenomen die nu in Groesbeek mogen laten zien wat ze waard zijn. Vice versa zijn er 2 knappe naar Bennekom vertrokken, waaronder een prachtige blauwe uit de 900, een jonge doffer uit ‘Louis’, maar met een voorkomen van een topkweker in wording. De tijd zal het leren, maar dromen mag…………………..Quievrain 29/4

01-05-2017


SENSATIONEEL!!!!!!!!!!!!!!! Zo mag je de vlucht van afgelopen zaterdag in ons geval zeker omschrijven. 2 weken lang waren de omstandigheden prima te noemen en in Groesbeeks voordeel. De uitslagen bewezen dat, maar het lukte ons niet het hoogste podium te betreden. Zaterdag was daar weinig meer van over. Neem daarbij nog een vrij Westelijk gelegen losplaats en alle ingrediënten voor een vlucht van 218 km zijn aanwezig om voor spek en bonen te spelen. Uiteindelijk winnen we met onze club 15% prijs in Zuid 4 van Afdeling 8, dit zegt genoeg denk ik.

Hoe bijzonder is het dan als je een duif hebt die lak heeft aan alles wat hierboven staat en geheel zijn eigen plan trekt en het concours volledig naar zijn hand zet???? Heeeeeeeeeeeel bijzonder mag je zeggen. En hoe mooi is het dan als onze grote favoriet ‘Der Peter’ hiervoor zorgt. Deze 3-jarige weduwnaar ging als 1e getekende de mand in maakte zijn rol volledig waar. Als een komeet kwam hij uit de goede hoek en dook op de klep. Na al vele mooie klasseringen en het duifkampioenschap in 2016 nu dus 1e Quievrain afd. 8 Zuid 4 tegen 6.814 duiven.Kijk 'm staan, trots als een vorst, 'Der Peter', 1e Quievrain tegen 6.814 duiven

Zijn komaf is bijzonder. Zijn vader is ‘Euro Junior’, misschien wel de beste zoon ooit van de ‘Euro’, de supervererver van Hans en Evert-Jan Eijerkamp. Deze ‘Euro Junior’ werd door Peter Janssen gekocht bij Eijerkamp en direct op de kweek geplaatst. Zijn volle nestzus, de ‘918’ vertoeft op ons hok en heeft daar al voor de nodige kwaliteit gezorgd. Moeder is ‘Lady Bender’, een dochter van de Olympiade duif ‘Bender’ van Freddy & Jacques Vandenheede uit Zingem. Peter Janssen kocht haar bij PEC, ofwel het kweekcentrum van Pipa. Dit koppel werd afgelopen winter door Eijerkamp aangekocht om ook in Brummen voor een kwaliteitsimpuls te zorgen. Toeval wil dat ook bij Peter Janssen dit weekend een weergaloze uitslag werd neergezet onder aanvoering van een volle broer van ‘Der Peter’. Kortom, Eijerkamp heeft een weergaloos kweekkoppel onder de pannen, de nazaten bewijzen dit week in week uit. Wij hebben er gelukkig al 3 zitten uit dit koppel en zijn er zeer content mee. 

Uiteindelijk pakken we in de club het volledige podium met ‘Der Peter’ dus aan kop met liefst 8 minuten voorsprong. De 566, twee weken terug al een 2e in de club, pakt zilver en een jaarling pakt brons. Ook deze heeft zijn oorsprong in Kleve en is een kleinkind van ‘Best Kaasboer Ever’ x lijnen van ‘Davinci’. Het verloop is verder goed en al snel hebben we het gros van de duiven thuis. De jaarlingen vallen nog niet mee, maar, als gezegd, deze moeten we de tijd geven. Langzaam moeten zij zich meer op de voorgrond laten zien en hun prijzen gaan pakken, we hebben hier het vertrouwen in.

Isnes 22/4

24-04-2017

Een gemiste kans! Dat gevoel overheerste toch wel even na afgelopen zaterdag. Door de Noordwesten wind kon Groesbeek wel weer eens meedoen voor de hoogste ereplaatsen in de regio. Niets bleek minder waar. Een Belgisch duivinnetje van onze sportvrienden familie Hendriks uit Groesbeek werd snelste van het complete konvooi, een prachtige zege, gefeliciteerd mannen!!! Zelf kwamen we dus tekort en starten we met 3-4 in de club. De echte vorm is er nog niet, helemaal niet erg, focus ligt immers op de maanden juni-juli. Neemt niet weg dat we de kansen graag willen pakken waar deze liggen!

Opmerkelijk is de aankomst van de eerste 2 duiven. Nagenoeg gelijk arriveren moeder en zoon. Moeder is wederom een rechtstreekse Peter Janssen uit 'Super Gust' (August Jansen) x een dochter 'Leonardo' x 'Tinkerbel', het wonderkoppel van Arie Dijkstra. Zij stond gekoppeld tegen de 14-570, een van onze beste duiven uit het topkoppel 'Euro Junior' x 'Lady Bendner' van Peter Janssen dat inmiddels huist op de hokken van Hans en Evert-Jan Eijerkamp in Brummen. Deze 570 was vandaag ook bij onze eerste duiven te vinden. Zelf vind ik goede nakweek uit de beste vliegers het mooiste dat er is en dus kweek ik graag van de vliegers, zo ook dit seizoen weer.

Het verdere verloop is wat minder dan vorige week, het valt op dat de onervarenheid van de jaarlingen opspeelt. Hier hielden we al rekening mee, we kunnen alleen maar blij zijn met 2 pittige vluchten. Het kaf moet nog van het koren en de beste duiven komen vanzelf boven drijven. Het is wel weer genieten om de duiven te zien thuiskomen, blijft toch altijd mooi, of het nu de eerste is of de 60e. De grilligheid in verloop en aankomsten zullen we dus nog wel even houden. De onervaren duiven moeten zich echter later in het seizoen wel gaan tonen om hun plek voor 2018 te verdienen.

Duivensport kan ook ontzettend hard zijn. Onze vriend Jan verloor deze week op een onschuldige oefenvlucht zijn topduif 'Epke', een Nationale top 15 asduif op Agen en Marseille over 3 jaar, een crack die je maar eens in de zoveel tijd tegenkomt. Zo'n kanjer missen is een zware domper, maar goed, je moet je herpakken en verder gaan met het vertrouwen in de rest van de kolonie. Met de sprongen die Jan gemaakt heeft de laatste jaren gaat dit vast goedkomen!!

De fondrakkers zijn nog niet in stelling gebracht, maar hebben er inmiddels diverse testvluchtjes op zitten. Ze weten de koers goed naar huis te vinden. We kijken even naar het weer en maken dan de keuze voor het inkorven of niet, misschien komende zaterdag.<< vorige

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10....57

volgende >>

 

Weijers Duiven | Postbus 149 | 6560 AC Groesbeek | Tel. 024 - 397 02 01 | Fax. 024 - 397 05 95 | info@weijersduiven.nl