Perpignan

01-08-2016

Het slotstuk van het jaar, Perpignan. Een mooie vlucht qua kilometers, maar de laatste jaren mijn slechtste vlucht. Wetende dat je er na zo'n geweldig seizoen overal goed voor staat, staat er dan toch wel wat extra druk op. 6 duiven gingen mee, mezelf niet laten verleiden om meer te spelen voor die ene vroege duif. 4 van de 6 vlogen al 2 op 2 met de 169 als lijstaanvoerder. De 169, een aparte duif, al 3x rats aan de kop op Nationaal vlak. Dit jaar Pau en St. Vincent al in de vleugels, nog nooit van de Oostkant gevlogen. Het moest dan nu maar weer gebeuren, ze stonden er nog goed op na al die weken weduwschap. Zou het nog een keer lukken?

Bbq! Dat hadden we vrijdag met het bedrijf. Vrouwlief ging op tijd naar huis met de jongste en zou posten. 20.45 uur telefoon, 'er zit er eentje'. Als een haas naar huis gesprint natuurlijk, wat een topduif zou dit zijn!!! Maar dan, ik zie het meteen, een jaarling die 3 weken geleden achterbleef van een lapvlucht zit op de klep. Pfffff, hartslag langzaam weer onder de 100. Wel blij hoor, doffertje komt namelijk uit 'Louis' x 'dochter Zwart Goud', laatste jong uit deze koppeling, hopelijk nieuw talentje. Die avond niets meer door bij ons, had wel gemoeten voor een Nationale kopduif. Vroeg op, spoetnik leeg, duiven beginnen te vallen, spanning, vertwijfeling, klok kijken. Maar dan, bam, daar is ie weer, de 169, 06.26 uur als 1e getekende! 5e NIC Zetten, ca. 170e Nationaal. Lost wederom zijn belofte in.


De 169 met zijn duivin, beide 3 op 3 in 2016!

Rond 8.00 uur volgen 2 dames. 3 van de 6 in de klok, tevreden. Deze 3 winnen alle drie 3 op 3 dit jaar! Daarna valt het stil op het hok, geen nakomers meer. Blijft een vreemd seizoen, veel achterblijvers links en rechts op de diverse vluchten.  

De balans opmaken. Dat doen we het hele jaar door na elke vlucht. Maar nu van het seizoen, het was geweldig met een veelal jonge ploeg van 2014. Totaal 7 ZLU vluchten, 51 duiven gespeeld, 31 prijzen, ofwel 61%. Vooral daar enorm trots op. Dan nog telkens die vroege duif erbij. Slechtste Nationale prijs op Narbonne, 210e Nationaal. 5x top 100 Nationaal, 1x top 20. Hier kon ik jaren geleden alleen maar van dromen. Vooral met de constantheid ben ik enorm tevreden. Dit klaarspelen met totaal 51 duiven op 7 vluchten, iets meer dan 7 duiven gemiddeld per vlucht.

Hoe zorgen we er nu voor dit voort te zetten komende jaren? Het voordeel is dat de ploeg relatief jong is, veel duiven van 2014. Deze kunnen dus nog enkele jaren mee. Wel zien we bij het spelen op 7 vluchten een bepaalde afhankelijkheid ontstaan van enkele duiven. Een ploeg MOET 3x mee om een volwaardige club samen te stellen om in te korven. De aanwas van 2015 is ondermaats door de vele verliezen als jonge duif. Zodoende is in 2016 een grote nieuwe lichting gekweekt, gericht gekweekt met de lijnen die succesvol zijn en waar we mee verder willen. Dit om in de toekomst, zeg 2018, effe wat sterker te zijn in de breedte. Of het lukt is een 2e. Dit jaar wilde we alle vluchten meedoen op de ZLU, voor het eerst in jaren. Het heeft goed uitgepakt. Volgend seizoen zullen we kijken, we staren ons niet blind op een bekertje of een kampioenschap, het gaat op Nationale kopprijzen waar we het voor doen en verder niets. Soms zit dit er gewoonweg niet in door de ligging / omstandigheden, dan kijk je lokaal en wil je daar aan de kop zitten. Dit jaar worden we Keizerkampioen van NIC Zetten, Keizerkampioen Superfondclub, Keizerkampioen Afd. 8 Fiante, en eindigen we hoog bij Fiante, Fondunie2000, Marathon Noord en wellicht Club der Azen. Ik noem hiermee alle competities waar we aan meedoen. Tja, wat wil je nog meer, doelstelling meer dan bereikt!

Het was niet alleen het weekend van de mooie afsluiting, het was ook het weekend van de wederopstanding! Waarom zult u denken. Mijn goede duivenvriend Henri Hoeks wint 1e NPO Cahors Afdeling 10 met een jaarling (klk. Yolanthe). Henri kende een hele slechte vlucht vanuit Perigieux dit jaar, zijn eerste vlucht weer na de verkoop van alle vliegduiven. Moed weer bijeen geraapt en toch nog ingekorfd in het slotweekend op Perpignan en Cahors. Op Perpignan 3 duiven mooi achtereen, in het centrum 2,3 en 4! Van Cahors dus die echte kopduif, 6e Nationaal Sector 4 en 1e NPO, in één woord geweldig. Ik weet wat Henri er allemaal voor doet om dit te bereiken en samen met Wilma is dit hun enorm gegund. Dit biedt vertrouwen voor de toekomst en geeft de motivatie om door te gaan. Ik heb zelf, zoals vaker aangegeven, enorm vertrouwen in de duivenstam van Henri voor het ZLU-spel en zijn prestaties zijn hiervan alleen maar een bevestiging. Nogmaals, van harte gefeliciteerd!!!!!!!!!!!!

Dan is daar nog Jelle Jellema, veel over gezegd en geschreven. Het is raar misschien, maar ik heb ontzettend genoten van zijn uitslag op Perpignan! Ondanks dat het betekent dat hij met de hoogste eer gaat strijken in bijvoorbeeld fondclub Fiante, Fondunie2000 en Marathon Noord, is het gewoon geweldig wat daar in Nijverdal wordt neergezet. Het mooie is het respect dat ik van Jelle altijd mag terug ontvangen bij een mooie uitslag en zijn eigen relativerend vermogen over zijn prestaties. Voor mij onbetwist de beste speler van Europa en belangrijker een fijn mens die je met raad en daad wilt bijstaan als er om gevraagd wordt!!! Jelle, ik weet dat je dit leest, van harte gefeliciteerd met een fenomenaal seizoen en een kleine tip voor volgend jaar, het mag ook ietsje minder ;-)

Zo, het zit er op voor de oude duiven. Nu de jonkies aan de beurt. Komende weken opleren en afhankelijk van de omstandigheden met de container mee.

  

Issoudun en Narbonne

26-07-2016

Het slotstuk van het oude duiven seizoen vond plaats vanuit Issoudun, gelegen tussen Bourges en Chateauroux. Nog een keer vlammen was de gedacht en vurige wens na een geweldig dagfondseizoen. 10 van de beste duiven werden uitgekozen voor deze laatste opdracht en na een lossing om 07.30 uur samen met de Afdelingen 7, 9 en 11 kon het wachten beginnen. Helaas missen we dit keer de echte kop, om 15.45 uur arriveert onze 'Josie 031', winnares van de 2e NPO Melun dit jaar, kort gevolgd door de 12-640, die hiermee duifkampioen van de kring zal worden. Met 5 prijzen kunnen we tevreden zijn, de echte vorm van de dag was er vandaag gewoon even niet zonder verdere verklaring. Ook onze 'Noa', 1e NPO Blois, is snel weer present. Het seizoen voor de oude duiven zit erop. Binnenkort gaan we eens goed nabeschouwen, maar gesteld kan nu al worden dat het weergaloos is geweest, met name de dagfond met 1e, 2e en 5e NPO. Ons doel om teletekst te halen op de dagfond is hiermee bereikt, daarnaast is het 2e doel gerealiseerd, 1e onaangewezen, 1e aangewezen en 1e en 2e duifkampioen in kring 4 Zuid. Hier zijn we echt trots op en zeer blij mee. Het toont de constantheid van dit seizoen aan. We hopen onze stam naar de toekomst dan ook verder uit te bouwen met duiven die dit kunnen presteren. In de kweek zullen we ons hier dan ook verder op toeleggen. 

Naronne werd Carcasonne vanwege de hevige wind, een verstandige keuze. Echter, beter was deze keuze te maken om de volgende ochtend vroeg te kunnen lossen op de nieuwe bestemming. Hiermee blijft het een vlucht zoals deze bedoeld is, zo vroeg mogelijk los. De veredelde dagfondduiven worden nu gedwongen te overnachten. Wij hadden er 6 op pad gestuurd, 4 'Barcelona-girls' en 2 doffers met wat extra snelheid die vaak 's avonds door zijn. Het werd een lange zit met een zeer vreemd verloop qua meldingen. Limburg bijt de spits af om vervolgens ruim 2 uur niets te laten horen alvorens Nijverdak om de hoek komt kijken samen met Utrecht. De Westkant zit dan nog altijd zonder duiven. Ook bij ons was het langer wachten dan gehoopt en moeten we met minder genoegen nemen. Rond 13.30 uur als er een aantal duiven vallen in onze hoek arriveert onze 10-303, een vaste waarde. Nationaal rond de 200e plek en dat is natuurlijk nog altijd goed te noemen. Deze duivin was ook al de 2e van Barcelona. Zij komt nog uit de diverse lijnen van Cor de Heijde, door ons zelf gekweekt. Klein uurtje later volgt de 607, de 3e van Barcelona, dit keer als getekende. Deze meiden pakken dus weer mooi 2 op 2. Begin van de avond valt de 174 nog. De doffers die voor de snelheid waren meegegaan geven vooralsnog niet thuis, kortom, gegokt en verloren helaas.

Inmiddels zijn er weer 6 duiven op pad richting Perpignan, het laatste optreden van dit jaar. Benieuwd of we nog een keer kunnen vlammen. De laatste jaren zijn we weinig succesvol op Perpignan, maar niets lijkt zo onvoorspelbaar als de duivensport dus gaan we vol goede moed onze favorieten opwachten.

 

Marseille / Nanteuil

18-07-2016

De hele week liet het zich al aanzien dat het een pittig weekend zou worden. Nou is Marseille eigenlijk nimmer een makkie met het Rhonedal waar de duiven doorheen moeten, maar een straffe Noorden wind zou de duiven voor een zware taak gaan stellen. Een ploeg van 7 duiven werd samengesteld, bestaande uit de Agen-ploeg m.u.v. de 161. Deze kanjer is al 4x 's avonds door, maar dat leek nu onwaarschijnlijk. Om hem dan in te zetten op Orange ligt voor de hand, maar niet voor gekozen, geen zin in eigenlijk (slecht excuus, ik weet het ;-).

Dus, 7 duiven mee op een loodzware Marseille. Duiven allen van 2014. Op voorhand misschien niet het sterkste team aan de start, maar wekelijks blijven de duiven ons positief verbazen. Deze duiven vlogen 5 prijzen op Agen, maar dat was een vlucht van een ander kaliber. Echt een topfavoriet waarbij je het gevoel hebt dat er een Nationale kopprijs in zit was er op voorhand niet. Lastig was het dan ook om de getekenden te bepalen. Uiteindelijk werd gekozen voor de 823. Deze doffer gedroeg zich zodanig dat hij het vertrouwen kreeg, samen met de 401. De 823 was ’s avonds door van Agen (22.13 uur) en de 401 zat ’s ochtends in de spoetnik te wachten (4.31 uur). De 541 was ook mee, de Provinciale winnares van Agen. Zij kwam als 3e op de lijst te staan. De 823 maakt zijn favorietenrol meer dan waar door om 08.48 de klep aan te tikken na nog klapperend een ererondje te hebben gemaakt samen met de vreemdeling die hij op sleeptouw genomen had. Ik had het dus bij het rechte eind door hem te kiezen en alleen dat is al een overwinning voor jezelf. Hij heeft een prachtige afstamming en hij komt nog rechtstreeks van Gilbert van den Berg uit Utrecht. Van Gilbert verruilden er in het verleden diverse duiven Utrecht voor Groesbeek en hier zijn toch diverse goede duiven uit voortgekomen. Vader van de 823 is een topdoffer van Mario Buhrer Tavenier x een dochter van Sanne, 1e Nat. Bergerac bij Mark van den Berg. Het had hem zichtbaar niet veel moeite gekost en dit zie je vaker. Duiven in vorm die vroeg vliegen verspelen niet onnodig veel energie, ook van zijn gewicht was niet veel af. Dit viel ook al op toen hij terugkeerde van Agen, nog zo rond als een kogel.

Daarna is het lang wachten, nergens vallen feitelijk de duiven goed door in het land. Zou de ploeg toch de kwaliteit missen voor deze opgave of is de grote vorm weg? Tegen 12 uur vallen 3 duiven in 8 minuten en later nog 2. Met 6 prijzen op 7 duiven op deze loodzware Marseille is het een geweldig resultaat waar we echt trots
op zijn. De 541 is helaas nog achter. Met deze duiven kunnen we verder. Mooi ook dat er 3 kleinkinderen van ‘Louis’ bij zitten. Voor deze duiven zit hun seizoen er nu ook, ze mogen allemaal blijven natuurlijk. 4 duiven winnen 2 op 2 waarbij deze Marseille een ‘echte’ was. Dit weegt zwaar mee in de selectie. Denk eraan, zo heel veel oude duiven hebben we niet, telkens is het een aantal van rond de 7 duiven dat mee kan. Ook voor Narbonne wordt het weer even zoeken naar de juiste selectie vanavond, ze moeten er echt klaar voor zijn.

Jonge duiven. Tja, wat is dat toch met al die verliezen, je wordt er gek van. Wanneer doe je het nog goed. Spelen of niet? Mijn lichting van 2014 die nu uitblinkt op de ZLU-vluchten dit jaar kreeg als jong 3 natoervluchten en als jaarling Orange en Bergerac. Een vrij pittige opleiding, maar daar pluk je nu de vruchten van. Het is met name in hun geboortejaar waar het mis lijkt te gaan voor deze duiven. Laten we eerlijk zijn, de lucht is ook niet goed. Kijk naar de moeite die de Marseille duiven hadden om door te komen de 2e vluchtdag. Wat verwachten we dan van onze jonge duiven van x weken oud? Wij hebben er in ieder geval voor gekozen om zeer voorzichtig te werk te gaan en niet overhaast te gaan spelen. We hebben op beide hokken de aanvulling hard nodig door het afvallen van mindere Goden en hoge selectie-eis. We zitten ook ongunstig voor het jonge duivenspel aan de Oostkant waar geen duif over komt en dat maakt het extra moeilijk. De eerste jongen vlucht werd bij onze collega’s dan ook weer een slagveld. Afgelopen weekend was het gelukkig beter. Conclusie, we wachten nog even............... 

Op Nanteuil, de laatste midfond ging er nog een klein aantal van 10 duiven mee, duiven die niet naar de laatste dagfond gaan. Het werd een snelle vlucht, waarbij we niet echt voor de topklasseringen op regionaal vlak mee konden doen. Helaas arriveerden er 2 tegelijk met een vreemde. Deze hadden het drukker met elkaar dan met het landen op de klep, kostbare tijd verloren. Een apart verhaal is dat van de 570! Deze kanjer speelde in het begin van het seizoen de ene na de andere kopprijs. Opeens was het weg bij hem, terwijl zijn hokgenoten bleven presteren. Na 2 weken thuis mocht hij toch nog een keertje mee om te bepalen of zijn vorm weer terug was. ’s Avonds ontbrak er eentje op appel, juist, de 570. Tot onze grote blijdschap arriveerde hij zondagmiddag op het hok, zijn gebrek aan vorm nog altijd aanwezig blijkbaar. Dit is toch het wonderlijke van de duivensport. Hij krijgt nu de rust die wellicht nodig is om in 2017 weer volop aan de bak te gaan. Zijn zusje, de 569 was bij onze 2 eersten. Deze 2 rechtstreekse Peter Janssen duiven zijn toch de openbaring van het seizoen geweest!

Wat geweldig hoe Hans en Evert-Jan Eijerkamp nog even uithalen op deze laatste midfond-teletekst vlucht. Met liefst 4 duiven als snelste van de Afdeling zijn ze helemaal terug aan de top, het is ze van harte gegund na een moeilijke periode, klasse mannen!!!!!!!! Ook Peter Janssen pakt nog eventjes de snelste van Afdeling 9 op Nanteuil tegen bijna 10.000 duiven. Van deze beide hokken kregen we dit jaar de waardering die vrienden elkaar met alle plezier doen toekomen, nu is het weer even andersom en dat met alle plezier.

Als gezegd, vanavond Narbonne. Benieuwd wat het weer gaat worden. Vorig jaar niet deelgenomen, nu dus weer van de partij, nog 2 vluchten te gaan. Door nu al 5x kop te spelen overal in de tussenstanden bovenin terug te vinden. Dat is mooi, echter, kampioenschappen boeien me niet zo veel, dit moet je overkomen zeg ik altijd maar. Kopprijzen, daar gaat het om! Donderdag inkorven Tours, laatste dagfond, ook hier hetzelfde verhaal bij pa, in de tussenstanden bovenin terug te vinden. Streven is echter gewoon nog een kopduif pakken, daar genieten we van. Lukt het niet, dan niet, hetgeen we bereikt hebben dit jaar is al ongekend en dat neemt niemand je meer af, wat de komende weken ook zal brengen.

Succes allen…………..


St. Vincent / Chateauroux - G E W E L D I G

11-07-2016

Voor elk weekend staat iedereen weer op nul en moeten de duiven maar bewijzen dat ze hun goede vorm vast weten te houden. Garantie is er niet. Voor ons beloofde het een spannend weekend te worden. Allereerst met St. Vincent ZLU. De volledige Pau-ploeg kwam aan de start, 7 stuks, die op Pau voor een prachtige serie
hadden gezorgd. De vorm leek nog prima, de verwachtingen waren dan ook hooggespannen. De 169 was lijstaanvoerder, 3x mee, 3x top 81 NATIONAAL. Dan Chateauroux. Wat doe je met een 1e NPO winnaar? Inhouden of spelen of misschien wel verkopen. Alle opties zijn voorbij gekomen. Uiteindelijk is onze ‘Noa’ toch de mand in gegaan. Wat zou ze doen en konden de 639 en 640, onze lijstaanvoerder weer voor een verrassing zorgen. Nationaal Chateauroux, een vlucht waar toch alle schijnwerpers op staan!! Het zou weer een fantastisch weekend worden……….

St. Vincent
Eindelijk een lossing op vrijdag en mooi vroeg. Om 7.15 uur los. Wind in beginsel licht tegen, later draaiend naar Zuidwest. Vroegste melding in het Saarland. Dat is gunstig te noemen. Dan opeens een melding in Terneuzen, hoe is het mogelijk. Langzaam druppelt het door. Wachten wachten wachten. Eef van Aalten uit Huissen knalt de meldlijst binnen met 2 topduiven aan 7e en 18e Nationaal. Fantastische duiven en van harte gefeliciteerd Eef. Zijn 2e om nagenoeg 22.15 uur. Nog altijd spanning, het kan nog, het zijn pas de eerste 2 duiven van heel Noord-Oost Nederland. Pa besluit naar huis te gaan, inmiddels 22.35 uur. Ik sluit de deuren
alvast, de schemer gaat over in de nacht. Opeens, een geluid, 2 duiven, een rode erbij, draaien. BAM, naast de spoetnik tegen het naastgelegen kozijn. De 362, zoon van ‘Blue Vincent’, zoon van de 1e Nationaal St. Vincent van Henri Hoeks. Tevens zoon van 'Inteelt Rode Van Tuyl’ van Gerard van Tuyl. De 362 was onze 5e op Pau en troeft nu zijn hokgenoten af, 22.38 uur, 3e in het NIC Zetten. Nationaal 131e, mooie prestatie gezien het beperkt aantal duiven dat door weet te komen, in Fiante (afdeling 8-9-10-11) slechts 3 stuks deze avond. Uit zelfde koppeling pakt Eric Haal dit jaar een vroege op die vervelende Perigieux in Sector 3. Nog vol adrenaline toch maar naar bed, draaien, draaien, hoe zou het morgen gaan. Weer een verrassing bij het opstaan? Van Pau en Agen zaten er immers al te wachten. Neutralisatie eindigt om 5.11, toch maar eruit om 4.40, het slapen lukt al een tijdje niet meer. Beneden gekomen, blik op de spoetnik, lamp is aan, leeg! Geen
duif te zien. Maar effe naar buiten, het heeft goed geregend, alles nat. Blik naar de buren, nondeju, een duif op het dak, ineengedoken. Roepen, geen reactie. Naar het hok, bakkie voer, ouderwets rammelen. Ja, koppie komt omhoog. Daar komt ze, de 372, om 4.51 op de klok. De 372, bijzondere duif. Gekweekt uit 2 duiven gekocht op de Fondunie2000 verkoop in 2013. Vader van Mike Peerenboom, moeder van Ys Kaptein. Niemand wilde hier € 60,- voor geven. Dan maar gekocht en aan elkaar gekoppeld. De 372 laat zien dat kwaliteit niet altijd duur hoeft te zijn, lange neus naar de slapers die toen niet opletten! 4e NIC Zetten en 4e duif Fiante, Noord-Oost Nederland. Daarna wachten, waar blijft de 169? Daar 6.00 uur, 2 duiven, rondje om het hok, ik zie het al, de 387, 3e van Pau, samen met een vreemde. 6e NIC Zetten. Gekweekt uit doffer van Gilbert van den Berg x ‘Dieke’, onze topper die in 2014 een 50e Nationaal Barcelona won met en 5 op 5 waarna ze gepakt werd door de roofvogel. 3 duiven bij de top 6 in NIC Zetten, wauw, gaaf. En dat met niet direct de favorieten van het hok. Waar blijft de 169? BAM, daar is ie, net voor 7.00 uur. Uit de verkeerde hoek, 11e NIC Zetten. Opluchting, dankbaarheid, trots, hij is er………… Daarna is het wachten. Laat in de ochtend nummer 5 en nog 2 achter waaronder het talent de 391 die al de 82e Nationaal Pau won en als jaarling de beste was, jammer, zo’n kanjer mis je op het hok. Al met al een mooi resultaat met 3 duiven die zich etaleren aan de kop, selectie wordt sterker in de breedte en dat is mooi. 

Chateauroux
Het seizoen op de snelheid verloopt buitengewoon dit jaar. Op de dagfond al een 1e en 2e NPO, ongekend voor ons. Als gezegd, ‘Noa’ weer mee. Verstandig of niet? We nemen de gok. Samen letten, eerste meldingen, snelheden boven de 1.400 m/m. Trek lijkt door het midden van het land te gaan. Even een blik op de meldlijst van Afdeling 8, nog niets te zien. Dan, vanuit het Noorden, een duif, steken, BAM, zo op de klep. Nee, het zal toch niet? ‘Noa’ doet het weer. Kippenvel maakt zich meester van vader en zoon. Betraande ogen, brok in de keel, twee stoere kerels staan als kleine jongetjes naar het display van het systeem te kijken en noteren de gegevens. Melden, yes, 1e melding in de club. Inmiddels meldingen erbij, 2 duiven uit Zuid 3 zijn sneller. Inmiddels, weer een duif, de 639, onze vaste waarde stelt niet teleur, 2e melding. Kort daarna, de 640 is er ook. Onze 3 getekenden voorop, wat een vlucht.Uiteindelijk wordt het een 5e NPO Zuid met weer teletekst voor onze ‘Noa’. Een ongekende prestatie. Nog meer glans aan haar NPO zege vanuit Blois 2 weken eerder. Ze laat inmiddels zien geen eendagsvlieg te zijn. Statistieken leren dat ze alleen op de eerste vlucht dit jaar haar prijs miste om vervolgens telkens tijdig op het hok terug te keren. Nog een keertje, vader komt van Peter Janssen uit Kleve, moeder van Hans en Evert-Jan Eijerkamp uit Brummen. Ook de 639 komt uit deze ‘Kain-duivin’, dochter van superkweker ‘Kain’ uit ‘Chicago’ x ‘Miss Saigon’. Zijn vader is nog een zoon van ‘Tips’ van Eijerkamp. Uiteindelijk 8/20 in de prijzen. Ook de fondduiven gingen voor de ervaring mee, zij misten de uitslag, maar dat kan de pret niet drukken. 5e NPO Zuid. Gezien de omstandigheden een super prestatie. Onze duiven moesten immers terugkomen wat tijd kost, het deerde 'Noa' blijkbaar niet. Schitterend!


Al met al een bijzonder weekend vol spanning, emotie, blijdschap en voldoening. Het seizoen vordert gestaag. Vanavond op pad met de Marseille-ploeg, morgen voor Orange, donderdag weer midfond, het is nauwelijks bij te houden. De jongen houden we nog angstvallig uit de container, wederom een drama afgelopen weekend. Wat is dit toch? We kunnen en willen het risico gewoon niet nemen om zo’n mooie lichting helemaal te verspelen. We proberen het juiste moment te vinden ze in te zetten. Tot die tijd zoveel mogelijk trainen en leren en gezond houden, meer kunnen we er niet aan doen.Barcelona en La Ferte /s Jouarre

04-07-2016

Barcelona, vlucht der vluchten! Een topprestatie op deze Spaanse klassieker doet alle eerdere prestaties, of juist het ontbreken ervan, in een klap teniet. Met respect wordt door de hele Internationale duivenwereld gesproken over Barcelona. Wederom moest een dag worden uitgesteld door het slechte weer in onze eigen omgeving, om gek van te worden. Op zaterdagochtend om 11.15 uur kreeg het convooi dan toch de vrijheid. Achteraf de vraag of dit een slimme keuze was, maar dat terzijde. 7 dames werden door ons uitverkoren om de eer hoog te houden. 3 ervan waren vorig jaar op de bloedhete editie al succesvol geweest. Voor 4 dames werd het hun debuut. De 7 dames behoorden tot de topduiven van het hok. Enkel de beste duiven maken immers kans op zo'n vlucht als de omstandigheden niet het stempel 'eenvoudig' krijgt.  

Om 14.23 uur valt ze dan op de klep, de 11-608, een weduwduivin, 2e getekende, rechtstreeks afkomstig van Gilbert van den Berg uit Utrecht, dochter 'Tiny'. Vorig jaar al een 209e Nationaal, nu voorlopig een 57e Nationaal. Een geweldig feit volgt: 3 JAAR OP RIJ TOP 60 OP NATIONAAL BARCELONA. Enorm trots op dit gegeven en voor weinigen weggelegd. In NIC Zetten is het na 2 jaar de zege nu een 2e plaats, juist achter onze vriend Jan Janssen die de 50e Nationaal speelt. Het Groesbeekse feestje is compleet met plaats 3 voor Bernard van der Horst.   

De 2016-editie blijkt een enorme kluif te zijn. Het wordt een lange zit met uiteindelijk 3 duiven door 's avonds, de 10-303, eigen kweek met veel Cor de Heijde bloed arriveert om 15.55 uur en de nestzus van de 608, de 607 landt om 17.20 uur op haar debuut. Dan wordt en blijft het stil, de duiven komen maar zeer traag
door. In het NIC als snelste 2 en 3 duiven door. Al met al weer een prestatie om trots op te zijn. Lijkt erop dat met name de ervaren rotten het hoofd boven water kunnen houden en de minder ervaren duiven het moeilijk hebben. Maandagochtend voor 8-en schiet de 174 nog even naar binnen. De 3 duiven die prijs pakten in 2015 zijn nu dus weer present. Toch heb ik heel graag de 3 andere duivinnen nog terug, je doet echt een jasje uit als je 3 van dit soort duiven moet missen op het hok.  

Top 100 Nationaal. Lang was dat het maximaal haalbare voor onze kolonie. De afgelopen jaren hebben we echter aan kwaliteit gewonnen met dit jaar een ongekende reeks op de eerste 3 ZLU vluchten met 20e, 64e en 57e Nationaal. In het NIC 1-1-2 en Provincaal Superfondclub 2-1-3!!!!! Wat de rest van het seizoen zal brengen is onberekenbaar, deze prestaties zitten echter in de tas en zullen we koesteren. We laten ons nu zeker niet blind staren door allerlei kampioenschappen of wat dan ook. Per vlucht gaan we zien hoe we ervoor staan en wat de mogelijkheden zijn.

Nog even iets benoemen. Wat een prestatie weer van Jelle Jellema in Nijverdal!!! Grote klasse om onder deze omstandigheden zoveel kopduiven te pakken, grandioos en deze man en zijn duiven zijn een sieraad voor onze sport! Ik ben ook blij dat je tegen dergelijke mannen mag strijden. Daarnaast is Jelle een prettig mens in de omgang die een ander wat gunt...........

Op La Ferte /s Jouarre ging een beperkte snelheidsploeg mee. De dagfond ploeg kreeg immers rust in de aanloop naar Chateauroux. Nu waren het 2 duivinnen met een rechtstreekse Peter Janssen uit Kleve voorop die hun hokgenoten veruit te snel af waren. Tussen de aankomsten in nogal wat gaten overal. Dit keer werden we even teruggefloten door 2 plaatsgenoten die effe 1-2 pakken in heel Afdeling 8, klasse mannen!!! Het resultaat was uiteindelijk naar behoren met 6 duiven in de top 10 en 8 prijzen op 17 duiven. Hier zijn we tevreden mee in de aanloop naar Chateauroux.

Wat hebben we het er weer druk mee. Vanavond klokken lichten in Zetten en direct inkorven voor St. Vincent ZLU.

Succes allemaal en bedankt voor de leuke berichten/felicitaties! 


EEN WEEKEND OM NOOIT TE VERGETEN!!!!!!!!!!

27-06-2016

Woorden schieten tekort, een dansje van 2 volwassen mannen voor een duivenhok in de regen, tranen van emotie, jaren hard werk met een ultiem resultaat, 1e NPO Blois. Dan, nagenieten en wachten op Agen met niet al te hoge verwachtingen. BAM, daar is ze plots vanuit de goede hoek, resultaat, weer 1e NIC Zetten en nu ook 1e Superfondclub GOU. Kortom een weekend om nooit te vergeten!Een verslag
Na een vlucht van 572 km vanuit Blois met fikse buien onderweg is het de NL15-1478439 die al haar concurrenten te snel af is aan 1.225 m/m en een 1e NPO van heel afdeling 8 wint. Deze jaarling weduwduivin, ‘Noa’ genaamd, liet de voorbije weken al zien dat ze in vorm begon te raken. De week voorafgaand aan Blois won ze nog een 3e prijs in de club vanuit Nanteuil. Doordat de jaarlingen als jong te weinig ervaring hadden opgedaan werden ze dit jaar rustig gebracht. Op Blois mochten er voor het eerst een 3-tal jaarlingen aan het grote werk ruiken, waaronder dus ‘Noa’. Zij is een exponent uit de eigen kweekstal. Vader komt rechtstreeks van Peter Janssen en is een zoon van zijn topkweker ‘Der Beste’, een volle broer van Pieter Veenstra’s ‘Dolce Vita’, gekoppeld aan een dochter van ‘Goldstuck’ uit de waardevolle Heinz Meier stam van Peter. Daarmee is deze doffer een volle broer van de DV0147-11-554, ‘Miss Dolce Vita’, 1e Asduif Nationale Eendaagse Fondspiegel 2014-2015. De moeder van ‘Noa’ komt rechtstreeks van Hans en Evert-Jan Eijerkamp. Zij is weer een volle dochter van ‘Kain’ (uit ‘Chicago’ x ‘Miss Saigon’) gekoppeld aan ‘Gracia’, een topdochter van ‘Ché’ x ‘Tara’. Deze lijnen maken in Brummen al jaren de sier op met name de dagfond met talloze topnoteringen.'Noa', 1e NPO Blois 572 km, 1.225 m/m

Nog maar een keertje, 1e NPO, WAUW, WHAT A FEELING!!! Het is pa zo gegund na alle misère van de afgelopen jaren qua gezondheidstoestanden bij ons thuis, dan is dit zo welkom!


Nog nauwelijks bekomen en in euforische stemming zitten we lekker buiten op Agen te wachten. Het duurt me allemaal wat te lang na de 1e Limburgse melding. Wachten nog. Zijn ze nog wel in vorm? Waarom de op papier sterkste ploeg allemaal naar Pau en niet een paar naar Agen? Ach, u kent het wel, alles schiet door je hoofd. En dan, BAM, daar is ze, ‘Carla’ valt vanuit de goede hoek direct op de klep. Nog even een paar pasjes wat Epke Zonderland aftrek zou opleveren. Het heeft haar wel degelijk moeite gekost. Ze wint dus 1e NIC Zetten tegen 274 duiven en 1e Superfondclub GOU, in één woord geweldig. Waarom ‘Carla’? Zij komt rechtstreeks van duivenvriend Corné Schiks uit Beneden-Leeuwen. Met een groepje fondvrienden is er een duivenruil opgezet en het lot koppelde Corné en mij begin 2014 aan elkaar. Van de jongen is ‘Carla’ overgebleven, de naam van Corné’s vrouw. Corné kon dit jaar door omstandigheden nog niet in actie komen op de marathon, maar wel hielden die avond wel nauw contact en ik gaf Corné al aan dat duiven die met snelheden boven de 1.200 m/m in de kop zitten in het voordeel zijn door de gunstige omstandigheden. Zo ook ‘Carla’, zij maakte een gebaar naar haar eigenlijke baas die vorig jaar nog de 4e Nationaal liet noteren op Agen. Met deze overwinning in het NIC en Superfondclub heeft Corné dus eigenlijk zijn overwinning geprolongeerd, het is je gegund Corné!!! In haar afstamming duiven van Joop van Deurzen uit Roermond en Winkens-Rothenberg uit Itteren, juist ja, dat vleugje extra snelheid.'Carla', 1e NIC Zetten, 1e Superfondclub Agen, 63e Nationaal

Niet lang hierna (21.05 uur) jaagt de 161 langs mijn huis. Door zijn vaart met geluid schiet het kippenvel van teen tot kruin. Wat een kanjer. Voor de 4e keer achtereen ’s avonds door op een Marathonvlucht. Vorig jaar nog 35e Nationaal Orange. Hij is weer een kleinzoon van ‘Louis’ met veel snelheid in zijn bloed, lijn ‘Euro’ en ‘Jackpot’. ’s Avonds 3 duiven door, nog een rechtstreekse van Gilbert van den Berg, van de 10 en ’s ochtends weer verrast door een kleindochter van Yolanthe van Henri Hoeks om 04.30 uur. Met 6 prijzen van de 10 een schitterend resultaat, boven verwachting!

Bij deze iedereen bedankt voor de leuke reacties, wat een weekend................

Pau en Nanteuil

20-06-2016

YES YES YES!!!! Eindelijk het felbegeerde vaasje binnen. De super 169, mijn grote favoriet, zat vanochtend al zeer ongeduldig in de spoetnik te wachten om iets voor 5 uur. Wel eens een volwassen man in de tijd zien springen?! Om 4.14 uur was meneer over de antenne gegaan en maakte duidelijk dat hij het wel mooi vond geweest. Uiteindelijk een 22e Nationaal, een lang gekoesterde wens die uit komt. De 169 pakt hiermee zijn 3e kopprijs na vorig jaar 2x kop van St. Vincent NPO en ZLU. Een echte topduif dus en een genot om zo'n kanjer op het hok te hebben.de 169 samen met zijn duivin, de 6e duif van Pau

Vader van de 169 is de geweldenaar 'Louis' van Cor de Heijde, wat een kweekdoffer!! De 2e van Pau is namelijk mijn jonge favoriet, de 391, ook een volle zoon van 'Louis'. Hij wint de 91e Nationaal met een aankomst om 6.00 uur precies!! Moeder van de 169 is 'Ivora', dochter 'Drogba', de geweldenaar van Hans en Evert-Jan Eijerkamp. Moeder van de 391 is 'Lady Wilma', een zus van de 1e Nationaal St. Vincent van Henri Hoeks.De jonge ploeg op Pau met 7 stuks 2-jarige duiven en een 3-jarige stelt niet teleur met naar verwachting 5 prijzen. Hier zijn we natuurlijk bijzonder blij mee en geeft veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. Achterover leunen gaat niet,
straks alweer inkorven voor Agen!

Op Nanteuil als tussenvlucht naar dagfond 3 hadden we 17 strijders mee. Het werd een bijzonder snel verloop met alle duiven dicht op elkaar. Een jaarling duivin voorop en uiteindelijk 10 prijzen vielen ons ten deel.

Uitslag vereniging 109 duiven : 3-8-10-11-12-etc. (10/17)


 

Chateaudun en Laon

13-06-2016

Het zit ons effe niet mee met het weer in de duivenweekenden. Dat is altijd jammer dat een week voorbereiding in de schaduw komt te staan bij een weekend waarbij het weerbeeld bepalend is voor het verloop. Toch hadden we onze troepen op oorlogssterkte naar Chateaudun en Laon gestuurd en waren we vol vertrouwen. Op Laon van zaterdag werden we aangenaam verrast door onze vale jaarling 412 duivin, ze greep net naast de zege in de club. We hebben al veel gezegd en geschreven over de jaarlingen en de tijd die ze nog nodig hebben om zich te kunnen profileren. De 412 betaalde dit geduld nu uit door als 1e te arriveren. Kort daarna arriveerde de 569, rechtstreeks Peter Janssen en nestzus van de super 570. De vale 412 komt uit zoon ‘Blitz’ via onze duivenvriend Walter Dahms uit Kessel (Duitsland). De ‘Blitz’ was jarenlang een crack in kring Kleve alvorens Peter Janssen deze aankocht. Door de goede vriendschap met Walter zat de ‘Blitz’ later op zijn hok. Moeder van de vale 412 is een rechtstreekse Eijerkamp, soort Leysen.De Vale 412, brak vorig jaar nog beide poten

Uitslag club, 138 duiven : 2-3-6-7-9-12-13-14 (14/30)

Op Chateaudun hadden we er 15 mee. Na het succes op Melun met een 2e NPO waren de verwachtingen hooggespannen. Helaas kregen deze duiven pas zondag de vrijheid en kregen ze onderweg te maken met fikse buien. Doordat de wind wat was gedraaid konden ze hier nog wat voordeel uithalen, echter, de vele buien
maakten het toch een onregelmatig verloop. Opeens was daar onze 13-089, dochter Gaudi x dcht Geschelpte 03 (beide kweekduiven rechtstreeks van Hans en Evert-Jan Eijerkamp). Doordat ze de klep niet goed had belopen, opschrok en toen op de nok bleef zitten verloren we liefst 8 minuten. Enorm jammer, wetende dat ze nu nog mooi aan de tijd zit in de kring. Ze verliest echter wel de zege met haar theaterstukje en dat is teleurstellend. Dit hoort echter ook bij de sport en hier moet je niet te lang bij stilstaan. Gelukkig kwam de 640, 2e getekende snel achter haar aan zodat we 2 mooie tijdduiven hebben. Deze 640 komt weer uit 2 Eijerkampen en wel uit zoon ‘Tonkov’ x duivin uit de lijnen van ‘Tips’. Met 9/15 in de prijzen mogen we zeker tevreden zijn, het was immers geen makkie door de wisselende omstandigheden.13-089, dochter 'Gaudi' x 'Geschelpte 03'

Uitslag club 66 duiven: 2-3-5-10-11-12-etc (9/15)

EINDELIJK!!!!!!!! Het fondseizoen gaat nu ook van start voor ons. Vandaag (maandag) gaan we inkorven voor Pau. We hebben hier natuurlijk enorm naar uitgekeken na weken van voorbereiding. We begonnen dit jaar vrij laat met de voorbereiding, pas in mei. Hierna kregen de duiven het flink voor de kiezen met soms 2 vluchten per week. Uiteindelijk gingen de oude duiven al mee naar Melun, de eerste dagfond. Hierdoor hebben ze in korte tijd toch de kilometers kunnen maken die noodzakelijk zijn. We zijn tevreden over de trainingsarbeid en conditie van de duiven, hoewel dit natuurlijk geen garantie is. Belangrijker nog, de favorieten zijn nagenoeg nog allemaal aanwezig. Dit is altijd de grootste zorg in het voorseizoen. Vorig jaar verloren we 2 van de beste duiven aan de roofvogel, nu is dit ons bespaard gebleven. Ook nu een enkele duif uitgeschakeld maar al met al mogen we niet klagen. De oude duiven worden verdeeld in 3 ploegen. Ploeg 1 gaat naar Pau, ploeg 2 een week later naar Agen en ploeg 3 naar Barcelona. Geen NPO dus dit jaar, wellicht alleen nog een paar naar Orange en/of Bergerac aan het einde van het seizoen. We proberen telkens tussen de 8 en 10 duiven te korven met per vlucht enkele favorieten. De duiven worden op totaal weduwschap gespeeld sinds vorig jaar en dit bevalt prima. We kunnen hiermee hetzelfde systeem aanhouden als voor de snelheidsduiven. Nadeel is alleen op vluchtdagen dat het behoorlijk rommelig is in de hokken en de thuisblijvers feitelijk even een lapvlucht moeten krijgen om ook hun partner weer even te zien. Gelukkig kun je elkaar als liefhebbers ook even bij helpen en zo ging vriend Jan zaterdag nog even op pad met de Pau-ploeg om zo nog een klein uurtje te laten vliegen.

Doel dit jaar is weer uitblinken op Barcelona. Deze vlucht staat simpelweg op eenzame hoogte qua status en het is zo geweldig om hier op te etaleren. Een duif thuis krijgen van Barcelona vind ik nog altijd magisch, ook al is het de 784e Nationaal. Dit doet niets af aan de prestatie, zeker onder omstandigheden als vorig jaar. Natuurlijk gaat het de laatste 2 jaar crescendo, maar ook dit is geen garantie voor nieuw succes. Toch denken we dit jaar weer een kansrijke ploeg aan de start te kunnen brengen, nog 3 weekjes geduld en we kunnen vertellen of we het bij het rechte eind hadden……………….

Naar Pau gaat een vrij jonge ploeg met veelal 2-jarige duiven die vorig jaar zowel Orange als Bergerac vlogen. Lijstaanvoerder is echter de 169, een 3-jarige zoon van ‘Louis’ x ‘Ivora’ (dochter Drogba) met al 2 Nationale topklasseringen vanuit St. Vincent NPO en St. Vincent ZLU. Maar ja, ook hier geldt : resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

We gaan het zien, in elk geval, veel succes en plezier gewenst komende weken.

Asse-Zellik

06-06-2016

Gevlogen hebben ze maar 152 km, maar gereden misschien wel een St. Vincent-afstand. Tsjonge, jonge, wat maakten ze er weer een potje van afgelopen weekend in Afdeling 8. Natuurlijk waren de omstandigheden lastig, echter, veel afdelingen anticipeerden hier op door te verschuiven van zaterdag naar zondag. Uiteindelijk hebben onze duiven overal en nergens gestaan om dan zondagmiddag in Asse-Zellik gelost te worden.

Deze vlucht werd een tussendoortje richting dagfond 2 vanuit Chateaudun, welke komende zaterdag weer op de rol staat. We hadden gewoon alles mee op een llaatkomer na van vorige week. De duiven toonden zich goed in de week vooraf, dus geen reden om ze thuis te laten. Het werd een prachtige regio overwinning voor onze clubgenoten vader en zoon Hendriks, gefeliciteerd mannen!!! We konden dus weer profiteren van de omstandigheden met een goed Noorden windje. Pal uit de goede hoek landde dan ook onze 13-592 op de klep, een weduwduivin uit het beste van Hans en Evert-Jan Eijerkamp. Vader is zoon ‘Ché’, moeder is dochter ‘Euro’, en dus weer een exponent uit onze ‘Euro’ stal in het snuitje van de uitslag. De duiven kwamen vervolgens prima af, soms met 5 tegelijk. Hier zijn we zeer content mee, op de meeste plaatsen ging het immers zeker niet vlot met veel gaten.

De uitslag

Vereniging 182 duiven : 2-4-6-8-12-14-15-16-17-19-20-21-22-23-etc. (22/46)
Kring 828 duiven : 5-14-25-28-etc. (22/46)
Regio 3.716 duiven : 22-84-etc. (22/46)

De tijd naar donderdag is kort, maar we doen ons best ze weer in stelling te brengen!

Succes komende week!


Melun en Niergnies

30-05-2016


 

Kippenvel!!! Dat maakte zich van mij meester toen ik iets voor 19.00 uur een duif schuin over mijn huis richting pa zag schieten. Omdat er toen nog geen melding bekend was van Melun moest het wel een vroege zijn met Zuid 3 op de voorhand. Uiteindelijk een 2e NPO tegen 7.543 duiven en 1e Zuid 4 tegen 2.454 duiven. Een geweldig resultaat en de kers op de taart na 2 bijzondere maanden april en mei met 6 x 1e prijs op 8 vluchten.

De winnares is 'Josie 031', een 5-jarige weduwduivin die eerder al eens zegevierde vanuit Bourges. Zij is weer een volle dochter van 'Gaudi', onze superkweekdoffer van Hans en Evert-Jan Eijerkamp, kleinzoon 'Fabio' uit de superieure Van Loon stal. Moeder is een volle dochter van de 'Euro' x 'Roulette', 100% Heremans-Ceusters. Dit jaar al 3 zeges met een kind van 'Gaudi', in totaal nu al 10 x 1e prijs door een directe nakomeling van deze kanjer en dat met diverse duivinnen. De kruising Van Loon x Euro presteert uitermate goed. De lijn van de Euro laat zich dan ook geweldig kruisen met andere toplijnen, met 2 rechtstreekse dochters op onze hokken biedt dit dan ook vele mogelijkheden.

Het werd een lastige vlucht met 's avonds nog veel achterblijvers. Gelukkig bleef het weer ons goed gezind en kwamen ze prima na op zondag. Een 2e verrassing werd dat de 2e plaats in de club gewonnen werd door de 13-168, een weduwduivin van ons fondhok en kleindochter van die andere superkweker, 'Louis', rechtstreeks Cor de Heijde. De oude fondduiven waren dan ook allemaal mee om de nodige vlieguren op te doen en lieten zich niet onbetuigd. De mooie prestatie laat dan ook zien dat ze inmiddels hebben aangehaakt na de slow-start dit jaar. In de aanloop naar Pau geeft dit het nodige vertrouwen natuurlijk.

Uitslag
Vereniging : 1-2-3-4-8-9-15-17-18-19 tegen 252 duiven.
Kring : 1-4-5-6-etc tegen 595 duiven
Zuid 4 : 1-30-33-36-etc tegen 2.454 duiven

Die ochtend hadden we nog een ploeg mee op Niergnies, een Vitessevlucht van ca. 260 kilometer. Hier was het wederom de 570 die onze eerste was en samen met een jaarling duivin op de klep landde. Deze rechtstreekse Peter Janssen weduwnaar is bezig aan het opbouwen van een ongekend palmares. Wat is duivensport mooi en misschien wel makkelijk met zo'n crack op het hok. Ook hij is een kleinkind van 'Euro', nu gekoppeld aan 'Mysterious'. Uiteindelijk wordt het 2-3-6-7-10-11-12 tegen 138 duiven. De jaarling-duivin komt uit de 'Inteelt Kaasboer', kleinzoon 'Kaasboer', rechtstreeks Peter Janssen x een Van Loon duivin van Hans en Evert-Jan Eijerkamp.

We ontvingen de nodige felicitaties, dank daarvoor!!!
 

<< vorige

1....2 3 4 5 6 7 8 9 10 11....57

volgende >>

 

Weijers Duiven | Postbus 149 | 6560 AC Groesbeek | Tel. 024 - 397 02 01 | Fax. 024 - 397 05 95 | info@weijersduiven.nl