Soissons

23-05-2016


De 2e midfondvlucht van het jaar werd overheerst door een straffe Zuidelijke wind. Een wind die doorgaans zeer nadelig is voor ons, zeker met een afdelingslossing. De pijlen moesten we dan ook maar richten op het spel in de club wat ons dit jaar buitengewoon goed afgaat. Het werd dan ook weer een prachtige overwinning in de club van de 14-547, een weduwduivin, rechtstreeks van onze vriend Peter Janssen uit Kleve. Deze duivin stamt uit de lijnen van zijn Heinz Maier-stam met alle bekende namen in de afstamming als President, Supra II, Bonny & Clyde, etc. Nog mooier wordt het nu juist blijkt dat een volle broer van de 547 bij Peter een 5e plaats inneemt in de tussenstand Vitesse WHZB, zoals gepubliceerd in Het Spoor!!!!!!!!

Het was de 5e overwinning van 6 vluchten, een absoluut record voor ons. Tot onze verrassing bleek het in de kring ook een echte kopduif te zijn. De nieuwe kringindeling legt ons dus vooralsnog geen windeieren. We blijven telkens zeer verheugd met een overwinning hoor. Duivensport is en wordt nooit een ABC-tje, als het goed gaat weet je het niet, als het minder gaat vaak ook niet. Daarom is het blijven genieten van elke overwinning met waardering voor de prestatie van de duif. We willen telkens ook de lat hoger leggen voor onszelf en dit lukt nog aardig. Neemt niet weg dat de echte mooie vluchten nog moeten gaan komen. Vooral op de dagfondvluchten willen we graag meedoen om het hoogste podium en liefst in groot verband. De 14-547, exponent van de Heinz Maier stam van Peter Janssen, Kleve

Uitslag Soissons
Vereniging 304 d. : 1-4-8-14-15-16-etc. (21/43)
Kring 1.215 d. : 5-38-104-etc. (14/43)

Het was een aparte vlucht met gaten in de aankomsten. Wel alles thuis dit keer en dat is ook wel prettig. Het prijspercentage in de club is goed, maar niet bijzonder met een aantal fondduiven van liefhebbers mee. Daarin moeten we eerlijk zijn. Met deze omstandigheden kan er echter van alles gebeuren en dus zijn we dik tevreden. Alleen onze jaarlingen gaven weer niet thuis. Je ziet dat bij dergelijke nieuwe omstandigheden de onervaren duiven moeite hebben. We blijven ze gewoon spelen en hebben nog altijd vertrouwen in hun kwaliteit. We zien het dit jaar met de duiven van 2014. Die vlogen niet bijzonder in 2015, maar etaleren nu vrijwel elke week hun klasse. Hoeveel geduld moet je dus hebben met je duiven? Tja, achteraf is het altijd makkelijk lullen. Zelf probeer ik een band op te bouwen met mijn duiven waaruit een totaalplaatje moet ontstaan van gedrag, afstamming en als belangrijkste factor, prestatie. Dit bepaalt de selectie ook al als jaarling. Een jonge duif moet me aanstaan, anders verdwijnt deze ook. Vanaf nu zal het splitsen worden doordat de dagfond aanbreekt. Hopelijk krijgen we een aantal mooie eerlijke vluchten voorgeschoteld. Met eerlijk bedoel ik vluchten met kansen voor iedereen in de afdeling. Het zijn toch DE vluchten voor snelheidsspelers, we kijken er echt naar uit!

De fondrakkers deden deze week ook weer kilometers en ervaring op. Alles is nu in volle voorbereiding voor Pau. De oude duiven worden opgedeeld in 3 ploegen. Wie precies in welke ploeg komt is nog niet helemaal bekend en zal ook net voor inkorven bepaald kunnen worden. De duiven krijgen immers dezelfde voorbereiding en vorm van de dag speelt een rol. Sommige ouden zijn al echt in goede doen, andere nog wat minder scherp. Komende weken moet de vorm gaan komen. De dagelijkse trainingen worden dan onderhoud van de conditie en vorm. We kijken er erg naar uit.

Dit weekend een enorme slag geslagen op de Internationale transfermarkt!!!! Een buitenkansje die geheel past in de prestatiecurve van onze duiven en mogelijkheden die we hiermee hebben. Zo zijn we dus ook al met 2017 bezig en dat is het mooie van duivensport, hoe goed het ook gaat, STILSTAND IS ACHTERUITGANG.

Succes komende week!


 

Laon

17-05-2016

And the story continues....... het verhaal van de 570 heeft weer een nieuw hoofdstuk gekregen. Nadat deze favoriet al 3 kopprijzen pakte, waarvan 2x uitsluitend hokgenoten voor liet gaan ten opzichte van de concurrentie, was het nu zijn beurt. Hij etaleerde zijn vorm met een mooie zege vanuit Laon, plaats 9 in de kring en 22e in de regio tegen ruim 5.000 duiven. Zijn hokgenoten maakten deze vlucht tot een van de grootste successen uit onze historie. Daar waar de concurrentie maximaal 2 duiven op de uitslag heeft staan, hebben we er reeds 5 genoteerd waaronder ook het nestzusje van de 570, de 569!!!! De waardering uit het veld die volgt is mooi om te ervaren, zeker van Hans, Evert-Jan en Peter die ons met raad en daad bijstaan en hebben gezorgd voor deze klasse duiven.

Terug naar de 570, misschien wel een directe zoon van een nog onbenoemd superkoppel van Peter Janssen!!! 3 van zijn broers en zussen stelen de show bij Peter Janssen en een zusje was al 5e asduif jong NPO. Trots om deze duiven op het hok te hebben, simpelweg omdat ze het verschil kunnen maken. Doffer van dit koppel is een zoon 'Euro' van Hans en Evert-Jan Eijerkamp x 'Mysterious'. Deze doffer blijkt ook nog de nestbroer te zijn van onze 918, een succesvolle kweekduivin op ons eigen hok. De duivin is een dochter 'Bender', asduif in België.De 14-570, vaandeldrager op dit moment op ons hok, kleinzoon 'Euro' en 'Bender', rechtstreeks Peter Janssen, Kleve

In de club tegen 339 duiven winnen we : 1-3-4-5-7-8-11-etc. (24/45)
In de kring tegen 1.192 duiven 9-11-12-13-16-19 (22/45) 
In de regio tegen 5.146 duiven 22-33-34-35-40-56 (22/45)

In tegenstelling tot de snelheidsduiven die op volle stoom zijn, zijn de fondrakkers nog in voorbereiding. Zij hebben een pittig weekje gehad met op woensdag Chimay en op zaterdag Laon. Op woensdag hoge temperaturen en Oosten wind, op zaterdag kil en straffe Noordwesten wind. De jaarlingen deden alleen Chimay. Met Pau in aantocht was deze inhaalrace noodzakelijk. Gelukkig verteren de duiven het goed en hebben we er vertrouwen in om goed voorbereid aan de inkorftafel te staan voor Pau. Met de jaarlingen doen we rustig aan en brengen ze langzaam naar het grote werk.

Peter Janssen speelt nog ff 1-2-3 van geheel Afdeling 9 vanuit Peronne dit weekend, van harte gefeliciteerd!

Quievrain 2

09-05-2016

Weer Quievrain op het programma. Deze losplaats ligt zeer Westelijk en daarmee voor ons aan de Oostkant zeer ongunstig. Neem daar nog de Zuidoosten wind bij en een slechter uitgangspunt konden we ons niet wensen. Enige wat we konden doen was de duiven tiptop aan de start te brengen. Vorige week baalden we nog van het verloop, omdat onze verwachtingen zo hoog waren. De vorm leek gedurende de week behouden te zijn, want de duiven stelden ons niet teleur. Het werd een geweldige uitslag met 1-2-3-4-5-etc. in de club en 50% prijs. In groot verband (kring) een gigantisch succes. Starten met 10-11-12 en als snelste 5 duiven in de klok! Tegen ruim 1.300 duiven misschien niet bijzonder, maar gezien de omstandigheden voor ons zeer speciaal. Misschien wel een van de grootste prestaties van de laatste jaren en ben dan ook met recht trots op onze gevleugelde vrienden. De eerste 3 duiven vliegen dan ook 5 minuten vooruit op de concurrentie in de club.  

De winnares werd wederom de 551, de duivin die 2 weken geleden op Asse-Zellik ook al zegevierde. Het is nu al de 8e keer dat een rechtstreekse nazaat van 'Gaudi' een 1e wint, buitengewoon. Deze Van Loon doffer, kleinzoon 'Fabio' komt rechtstreeks van onze vrienden Hans en Evert-Jan Eijerkamp.
De moeder van de 551 is een rechtstreekse Peter Janssen uit 'Petra', uit de oude superlijnen in Kleve. Het was en is onze droom om van de superhokken uit Brummen en Kleve een duif te kweken die zich onderscheidt. Dit lijkt nu meer en meer te gaan lukken. Natuurlijk zijn we er nog lang niet, maar verschillende duiven laten zich nu elke week in het snuitje van de uitslag zien waar eerdere jaren nogal wisselvallig begonnen. Kleine kanttekening is het presteren van de jaarlingen. Deze hebben het in de breedte nog altijd niet. Zij hebben dus echt die ervaring nodig zo blijkt om mee te kunnen bij hun oudere hokgenoten. Inmiddels hebben ze de nodige vluchten onder verschillende omstandigheden gehad en richting de midfond moet de lat voor deze heren en dames zeker nog omhoog.  

Zelf ben ik fan van de 570. Een 2-jarige doffer die een duif naar mijn hart is. Als jaarling liet hij zich al regelmatig zien. Ik had en heb zoveel vertrouwen in deze duif dat ik er perse 2 jonkies van op mijn hok wilde. Pa zou pa niet zijn om deze te kweken. Deze zelfde 570 presteert dit jaar buitengewoon en wint nu in 4
weken tijd 5-4-65-3. Op 2 vluchten alleen maar hokgenoten voor zich. Vorige week pakte hij net prijs op die raar verlopen vlucht. Hij komt uit een superkoppel van Peter Janssen, zoon ' Euro' van Eijerkamp x dochter 'Bender', asduif in Belgie. Peter kweekte hier al een 5e Nat. Asduif jong uit en vorige week zat een duif uit ditzelfde koppel vooraan bij Peter tegen ruim 20.000 duiven. Het is mooi om zo'n duif op het hok te hebben, hopelijk blijft hij deze vorm etaleren.

De fondduiven zijn nu ook geactiveerd en komende weken staat hier alles in het teken van Pau over 6 weken. Het gaat vooralsnog naar tevredenheid en boffen met het mooie weer. De duiven zitten als gezegd op weduwschap en komen goed naar huis.

 

Quievrain

02-05-2016

met een lossing om 12.50 uur werd de bewering van onze duivenvriend Peter Janssen bewaarheidt 'de lucht is niet goed'. Het verloop was dan ook zeer traag te noemen. De duiven kwamen van alle kanten aanzetten met grote gaten tussen de aankomsten. Het werd voor ons een uitslag om snel te vergeten door een laag prijspercentage. Wel een 2e in de club achter een prachtige winnaar, namelijk Anton Kaspers. Iemand die niet dikwijls op het hoogste podium staat, maar een vlucht als zaterdag geeft een ieder de kans de zegepalm te grijpen. Dit is dan ook het leuke van onze sport. We speelden er uiteindelijk wel 4 bij de eerste 10 in de
club, waarbij de winnares van vorige week op plaats 6 genoteerd staat. Toch is een dergelijke vlucht voor de ervaring van de jaarlingen niet verkeerd. Uiteindelijk is het maar een 200 kilometer en beter nu zo’n vlucht als straks op een dubbele afstand. De vitesse gebruiken we als leerschool zodat ze hopelijk op de mid- en dagfond tot echte prestaties kunnen komen. Garantie hebben we niet, maar hoop doet leven, haha!

De duivinnen kwamen beduidend beter dan de doffers. We hadden dit al verwacht vanwege de trainingsarbeid gedurende de week. Onze eerste werd de 640, gekweekt uit 2 Eijerkampen, lijn ‘Tonkov’ x ‘Tips’. Deze duivin heeft zich al meer in het snuitje laten zien. Jammer dat het verloop verder zo matig werd, we hadden echt op vuurwerk gerekend van met name onze dames. Hopelijk blijven ze in goede doen en komen ze volgende week weer wat meer aan een touwtje.

Afgelopen week nog in België geweest bij Albert en Michel Willems in Eisden, spelend onder de naam Eijerkamp-Willems. Zeer fijne mensen met een super kolonie. Er zijn wat jongen mee naar Groesbeek gekomen en om de kweekstal een impuls te geven is er een dochter van 'Maike' x 'vader Bijter' meegegaan.  De jonge Belgen gaan mee op de vluchten, we zullen zien wat het gaat worden. 'Maike' is een superduivin en mijn persoonlijke favoriet om de hokken in Eisden met o.a. een 2e Nat. Pau en 5e Nat. St. Vincent. In de hand een duif naar mijn hart, compact en zijdezacht. Ben dan ook zeer blij met deze dochter van haar. Ik zal er nog wat laatjes van kweken. Ze is inmiddels gekoppeld aan een ander juweeltje van Cor de Heijde uit de 332, ofwel de vader van de 1e Nat. St. Vincent met een dochter van 'Don Michel'. Benieuwd naar de nakweek!!!

De fondduiven zijn inmiddels ook in gang gezet. Bah, wat een weer was het afgelopen week. Hierdoor hebben de africhtingen weer niets opgeleverd. Zondag zijn ze echter naar Deurne geweest. Het werd een pittig vluchtje met de Noordoosten straffe wind. Daarbij kwamen ze ook nog de duiven tegen van Afdeling 9 onderweg die vanuit Mons de A73 in de lijn Venray – Gennep overstaken, prachtig om te zien overigens. De vlucht vanuit Mons werd een Peter Janssen feestje. Plaats 1 t/m 11 tegen ruim 7.000 duiven. De eerste 8 kwamen als koppel aanvliegen. Met deze wind is de ligging voor Peter ideaal en met een dergelijke kwaliteit en vroege vorm is er geen houden aan.

Nu is het doorzetten voor de fondduiven om niet verder achterop te raken. Ze moeten de nodige kilometers opdoen alvorens ze naar de Marathon vluchten gaan. Ze vliegen bij huis prima als weduwmannen en -vrouwen. We doen er alles aan om de vorm nog te drukken, maar over 6 weken is het bal, dus nu moeten we aan de bak. Uiteindelijk hebben we besloten om nog enkel de ZLU-vluchten te spelen. Hierdoor zullen we dit jaar ook weer aan de vlucht Pau meedoen. Hoofddoel is en blijft BARCELONA. We streven naar een mooie ploeg te creëren voor deze vlucht met echte kanshebbers. Vorig jaar wonnen we 71% prijzen en deze duiven zitten
nog allemaal op het vlieghok. Aangevuld met wat nieuwelingen moeten we weer een rol kunnen spelen. Dit jaar worden er dan weer wat meer duiven van 2013 ingepast. De 2-jarige duiven (2014) worden dan verdeeld over de Pau- en Agen-ploeg. De jaarlingen gaan in principe naar Orange.

Laten we hopen op beter weer zodat de voorbereiding nu echt van start kan gaan!!! Alle winnaars van dit weekend, gefeliciteerd.


Hoopvol begin

25-04-2016

de eerste 2 vluchten zitten er inmiddels alweer op voor onze snelheidsduiven met Duffel en Asse-Zellik. Elk jaar is het toch weer even spannend hoe de duiven het doen en hoe de concurrentie zich heeft ontwikkeld. Met onze jaarlingen beginnen we immers met een achterstand doordat het jonge duivenseizoen zeer matig verliep en de duiven onvoldoende ervaring hebben kunnen opdoen en geen selectie op kwaliteit hebben kunnen doorvoeren. Dit merken we altijd op de vitessevluchten het jaar erop. Hierop kunnen onze jaarlingen dikwijls weinig potten breken. Vroege prijzen met de jaarlingen zien we dan ook als een bonus. Op de vlucht van afgelopen weekend konden we zien dat ze langzaam slimmer / ervaren worden en het aantal prijzen neemt derhalve onder deze jaarlingen toe. Resume zijn we met 2 overwinningen op rij in de club dik tevreden, vanuit Duffel werd het zelfs 1 t/m 5.

Uitslag Duffel 277 duiven : 1-2-3-4-5-10-11-19-etc. (17/46)
Uitslag Asse-Zellik 288 duiven : 1-4-8-12-16-17-18-19-20-etc. (19/49)

In concours staan overigens geen fondduiven, maar enkel snelheidsduiven.

Wat kunnen we er nog meer van zeggen. Op Duffel wint ‘Wesley’ de 1e. Zeer opmerkelijk, want deze 6-jarige dagfond weduwnaar laat zich nooit zien bij hoge snelheden, maar nu deze keer dus effe wel. Hij stamt nog van onze oude lijnen af van ‘Tips’ en ‘Dirk van Dyck’, alles via Hans en Evert-Jan Eijerkamp. Op Asse-Zellik wint een 2-jarige duivin uit onze superkweker ‘Gaudi’ de 1e prijs. Deze doffer heeft al diverse 1e prijswinnaars gegeven en met diverse duivinnen. Een echte crack uit de Van Loon stal van Hans en Evert-Jan. Opvallend is verder dat de 4 eerste duiven minimaal 50% bloed van Peter Janssen uit Kleve in de aderen hebben. In 2014 zijn de eerste duiven op de hokken gekomen en deze lijken zich dit jaar echt te gaan etaleren. Verder is ook meteen duidelijk hoe afhankelijk we zijn van wind en ligging. Op Duffel doen we in groot verband letterlijk voor spek en bonen mee met de harde Zuidwesten wind, op Asse Zellik spelen we 5 en 14 in groot verband met Noorden wind. Dan nog blijven de stumperds beweren dat het alleen gaat om goede duiven…………..De namen zijn al genoemd, Hans en Evert-Jan Eijerkamp en Peter Janssen. Deze cracks in de Internationale duivensport doen dit weekend nadrukkelijk van zich spreken. Beide hokken winnen de 1e prijs in groot verband en Peter zelfs 1-2-3!!!! We zijn dan ook blij dat we dit jaar een bijzonder voorspoedige kweek hebben gehad waarbij het beste van deze hokken voor ons nageslacht zorgt.

Komende weken staat in het teken van de vitesse en voorbereiding op de eerste dagfondvlucht in mei. De fondduiven lopen nog wat achter op schema door de drukke werkzaamheden. Echter, vanaf dat ze uitvliegen, nadat het uur verzet is, tonen ze aan in goede doen te zijn door hun goede trainingsarbeid in duur en intensiteit.
Bijna dagelijks houden ze ook nog een competitie met de roofvogels, die ze telkens te slim af zijn. Het wordt nu wel tijd de draad op te pakken en ze met de container mee te geven, de eerste marathon vluchten staan immers voor juni gepland.


Voorspoedige kweek

17-02-2016

De eerste dagen na het koppelen van de duiven vind ik persoonlijk als speler net zo verschrikkelijk als de eerste weken van uitwennen van de jongen! Bij het koppelen zijn er altijd doffers die menen recht te hebben op 2 of meer bakken, waardoor andere doffers hun zelfvertrouwen verliezen. Dit in combinatie met geen tijd hebben om ze los te laten één voor één geeft nog de nodige frustratie. Het voordeel is wel dat het altijd toch weer goed komt en voordat je het weet de eerste eieren verschijnen bij de koppels. Dit jaar is het even anders dan anders omdat de kweekduiven verhuisd zijn. Zo is het altijd even afwachten hoe het allemaal loopt. Het is echter prima gegaan, zowel met de kweekduiven als met de vliegers die als voedster dienen. De eieren van de kwekers zijn inmiddels al 2x overgelegd en de duiven gaan nu beginnen aan de 3e broed. Dit hebben we vorig jaar voor de eerste keer gedaan en dit is prima bevallen. De eerste jongen zijn uit en het aantal onbevruchte eieren is minimaal. Komende week gaan de eerste ringen aangebracht worden. Zo hebben we in korte tijd 6 jonge duiven uit de meeste koppels.
Zoals al eerder aangegeven is het aantal kweekkoppels gereduceerd dit jaar tot 10 koppels, een bewuste keuze om meer gericht te gaan kweken. Wij zijn enorm benieuwd naar de jonge duiven die uit deze koppels geboren gaan worden. Ook het snelheidsteam is aan de kweek en hier wat kleine tegenslagen met duivinnen die niet willen, over het algemeen duiven die nieuw op het hok zijn. We merken toch dat sommige duiven aanpassingsproblemen kennen en na een aantal weken verder acclimatiseren ze prima ingezet kunnen worden voor de kweek. Nu is het zaak te waken voor overbevolking, voordat je het weet zitten de hokken weer vol. Zeker als er van derden nog wat jongen worden aangevuld. Ach ja, voor kwaliteit is altijd plek zullen we maar zeggen. Het vervelende met de jonge garde is dat we hier totaal geen grip meer op lijken te hebben qua verliezen in het geboortejaar. Nog nooit had ik zo’n dramatisch jaar qua verliezen als afgelopen jaar. In twee trainingsbeurten was ik er al eens 14 kwijt en dan gaat het hard natuurlijk. Neem daarbij nog wat ongelukkige vluchten en het aantal wordt sterk gereduceerd. Waar het aan heeft gelegen is niet duidelijk voor ons, maar dat we ervan balen mag duidelijk zijn. We zullen dan ook enorm op ons hoede zijn dit niet meer te laten gebeuren en ons beleid hierop aanpassen.

De duiven komen voorlopen nog niet los. Eerst moeten alle jongen gespeend zijn zodat ze als weduwen de lucht in gaan. De problematiek met de roofvogels dwingt ons hier helaas toe. We hebben echter nog even de tijd. De eerste verliezen in de buurt zijn alweer gemeld. Je moet er toch niet aan denken dat je oogappeltjes voor het seizoen al zijn uitgeschakeld……………….. Dit overkwam ons vorig jaar met het verlies van de 10-338 en de 10-315, 2 getekende duiven die er altijd waren. Dan sta je toch wel even met een leeg gevoel bij de broedbak als deze duiven ontbreken op appel. Ik heb wel geleerd hier niet in te blijven hangen en vooral te richten op de duiven die er nog wel zijn. Je moet het vertrouwen hebben dat er elk jaar toch weer een nieuw talent opstaat en met een bepaalde kwaliteit in het kweekbestand moet dit ook zo zijn. 2015 heeft dit ook bewezen, het aantal kopprijzen was nimmer zo hoog, kleine pech zat in de vluchten waar echt provinciaal een overwinning geboekt werd op Nationaal vlak geen super hoge ogen gegooid kon worden. Dit maakt nu net het verschil tussen het verkrijgen van een bepaalde status in duivenland of niet. Stel dat onze 1e Provinciaal Barcelona (die 1e Nationaal Duitsland zou hebben gevlogen met 1,5 uur voorsprong by the way) een 6e Nationaal had gespeeld en onze 1e Provinciaal St. Vincent (zou ook 1e Nationaal hebben gespeeld in Duitsland) een 8e Nationaal zou hebben gespeeld, nou dan was Basje opeens een grote meneer geworden in de fondwereld. Zit ik daar op te wachten? Natuurlijk streeft elke speler naar erkenning, echter, je moet alles in verhouding kunnen zien. Ik wacht nog altijd op dat eerste vaasje om op te halen in Kerkrade, hier streven we elk jaar weer na. Echter, ik zit liever 1e Provinciaal en 50e Nationaal dan 4e Provinciaal en 23e Nationaal. Commercieel gezien is dit niet handig, maar ik meet me liever in de basis regionaal / Provinciaal. Op Nationaal vlak moet gewoon ook alles meezitten. In 2014 mocht niemand vanuit Nationaal inkorfcentrum Zetten naar voren komen in Zetten, in 2015 werden 5 vaasjes uitgereikt. Zijn de duiven ineens zoveel beter of zijn er andere spelers? Nee hoor, kwaliteit zit er al jaren, maar het moet gewoon ook net effe meezitten op de vluchten. Zelf nu al 2 jaar achtereen 1e Provinciaal Barcelona zonder vaasje en hier ben ik bijzonder trots op en natuurlijk ga ik voor 3 op een rij, dit zou uniek zijn. Garantie is er echter niet, maar het streven en vertrouwen is er wel. Ook nu win ik liever geen vaasje met een 1e Provinciaal dan wel een vaasje met een 4e op Provinciaal niveau. Er zijn en komen echter weer meer kapers op de kust. Bernard van der Horst uit Groesbeek kende een geweldig jaar met vele Nationale kopprijzen en kampioenschappen, Ton Willems uit Balgoy haalde verschrikkelijk uit op Barcelona met 4 op 4, Piet Heikamp uit Zetten speelt weer kop, Jan Peters uit Bemmel is bezig aan een ware comeback en zo kan ik nog wel even doorgaan zonder iemand te kort te doen. Dit stimuleert dan ook het spel binnen de gelederen. We trekken ons aan elkaar op en liefhebbers gaan ook op zoek naar elkaar en doen aan samenkweek. Stilzitten kan dus niet en we moeten blijvend zoeken naar die extra duiven. Ikzelf zoek deze niet op regionaal niveau maar op landelijk niveau, niet omdat ik de kwaliteit in de regio niet erken, maar vooral om onderscheidend te zijn. Ik probeer duiven te kweken en te spelen die genen en bloed bevatten die nog niet breeduit zitten. Van liefhebbers die ontzettend veel duiven onder de mensen gezet hebben de afgelopen jaren hoef ik ze niet meer zo nodig, we spelen dan allemaal met dezelfde duiven. Ik was er vroeg bij bij verschillende liefhebbers en deze duiven hebben me gebracht op het niveau waar ik nu ben en heb kunnen profiteren door supers te kweken, maar nu is het tijd om verder te kijken. Deze duiven zijn nog altijd super, betreffende liefhebbers spelen nog super, echter het rendement vanuit de kweek is logischerwijs gering bij beperkte aanschaf en dus zou het nu tijd zijn om nieuwe aanschaf te doen. Ik kies er nu niet voor. Dit staat dus nogmaals los van de kwaliteit van deze duiven, maar ik wil graag duiven die ander bloed hebben.
Dit is een keuze en een gok, voor hetzelfde geld word je komende jaren ingehaald door de concurrentie. Het beste is dan ook niet goed genoeg en we zijn nu zelfs alweer bezig met kweekseizoen 2017. Gek misschien, maar als je wat wilt, moet je hier niet in december actie op uitzetten maar nu!

Succes in de kweek en met de voorbereidingen voor komend seizoen.

Het was weer gezellig!

04-01-2016

Voor de trouwe lezers en bezoekers van onze website: de allerbeste wensen voor 2016! 2015 heeft ons geleerd dat er niets boven een goede gezondheid gaat en dat andere zaken al snel bijzaak worden als onze gezondheid in het geding is. Wat de duiven betreft wensen we iedereen vooral veel spelplezier en de beleidsmakers de wijsheid om de juiste beslissingen te nemen.

Ons jaarlijks uitje stond weer op het programma, het bezoek aan het ZLU-feest in Kerkrade. Dit jaar wat mij betreft een weekend te vroeg, net na de jaarwisseling. Liever een weekje ertussen in verband met alle plichtplegingen rondom deze feestdagen. Denk vooral dat de mensen die niets gewonnen hebben hierdoor afhaken. Wij waren traditiegetrouw weer met ons vaste clubje aangevuld met Henri Hoeks die voor het eerst een kijkje kwam nemen. Het is altijd leuk de mensen te ontmoeten en te spreken die je slechts één keer per jaar hier treft. Zo ontstaat er een soort vaste kern van bezoekers die er samen een leuke avond van maken. Dit laatste is
voor de organisatoren een hele uitdaging met een grote hal en de vele huldigingen. De opzet zou best eens in een nieuw jasje mogen, de entertainment komt niet altijd even goed uit de verf.

Dit jaar kwamen we niet voor niets. Onze dorpsgenoot Bernard van der Horst won 2 vaasjes op Marseille en Narbonne. Een geweldige prestatie en voor hem een bekroning op een even zo geweldig seizoen met vele kopprijzen en kampioenschappen. Eens te meer een bevestiging dat het kan op onze afstand en een motivatie onszelf te blijven verbeteren. In ons inkorfcentrum werden er liefst 5 vaasjes gewonnen op 4 vluchten. Hier geen afgunst of wat dan ook, maar gunning van elkaars succes, zo korfde ik zijn Marseille duif nog zelf in en maakte in de reportage voor Stichting Marathon Noord. Het delen van successen met elkaar en elkaar wat gunnen brengt elkaar op een hoger podium en houdt elkaar scherp, daar ben ik van overtuigd. Noord-Holland bewijst dit al vele jaren en ook dit jaar gingen zijn weer naar huis met een vrachtwagen vol vaasjes. Natuurlijk, een zorg is wel de trek van de duiven en de vergrijzing in met name het Limburgse. De aankomstpuntjes op Pipa laten zien dat de trek meer en meer Westelijk komt te liggen en dan liggen wij in het Oosten niet altijd even gunstig. Dit is een gegeven en betekent dat we ons met name moeten richten op de vluchten vanaf de Zuidoost-lijn zoals Marseille, Narbonne, Orange, Barcelona en Perpignan. We zullen dan ook keuzes moeten maken over de inzet van onze duiven, te spelen kampioenschappen en spelonderdelen. Een niet altijd makkelijke keuze.

Inmiddels de laatste voorbereiding richting het kweekseizoen begonnen. Afgelopen week kwamen er nog 2 juweeltjes te leen van Henri Hoeks naar onze hokken na een bezoek aan Henri en Wilma in Bovensmilde. Henri heeft een mooie lichting 2-jaarse zitten die zijn herstart echt vorm moet gaan geven in 2016. Hier zitten een aantal zeer beloftevolle duiven bij. Hoe mooi zijn prestaties ook in het verleden, dit biedt geen garantie voor de toekomst. Wel ben ik zeer benieuwd en heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. We hebben nu bijna alle koppels rond voor komend seizoen, komende week de laatste puzzelstukjes in elkaar leggen en we kunnen aan de bak met de koppelingen. We zullen 2 en uit sommige koppels 3 rondes kweken dit jaar voor eigen gebruik. Een paar uitzonderingen als ‘Louis’ krijgt diverse duivinnen om zo nog wat meer rondes hiervan te kweken. Komende weken wat meer info over de koppels die we samengesteld hebben.


Ze staan er goed op!

22-12-2015

Vandaag wil ik de volgende onderwerpen aan de kaak stellen :
1. Vitaliteit
2. Kweek
3. Vliegploeg
4. Plezier

Vitaliteit
Deze winter hebben we veel tijd en energie gestoken in de vitaliteit van de duiven. Dit betekent dat we er alles aan hebben gedaan de duiven goed door de rui te krijgen. Hierbij gezocht naar een combinatie van juiste voeding en bestrijding van ziektes als Paratyfus middels een langdurige kuur zonder enting. We zijn inmiddels zeer tevreden over de conditie van de duiven, te meer de duiven vanaf september niet meer buiten komen. Dit merk je wel in vergelijk tot liefhebbers die ze nog geregeld of dagelijks uitlaten. Over het algemeen is het dan toch wat makkelijker om de duiven in goede conditie te houden. Een goede vitaliteit is de basis voor een sterk seizoen, een dooddoener, maar wel een feit waar niet te licht over gedacht mag worden. Een sterk seizoen begint bij de kweek. Hier willen we goed doorheen fietsen, ofwel in korte tijd een flinke club jongen kweken uit de geschikt geachte koppels. Conclusie : nu, eind december, staan de duiven er prima op in de aanloop naar 2016.

Kweek
Kweken, de één vindt er zijn passie in, de ander vindt het een nare bijkomstigheid in de duivensport. Wijzelf ervaren het als een zeer leuke bezigheid. Het is de praktische uiting van onze zoektocht naar topduiven. Ons grote geluk is dat we de aanloop niet alleen hoeven te doen. Jaarlijks nemen we onze kweekstal mee naar Brummen waar ze dan kritisch worden beoordeeld door Hans en Evert-Jan Eijerkamp, samen met soigneur Gerard Boesveld. Hierbij wordt dan met name gelet op prestatie van het nageslacht, maar ook op afstandsgeschiktheid. Dit jaar staan de koppelingen met name in het teken van Heremans x Janssen-Van Loon. Zowel bij Eijerkamp als bij onszelf hebben de Heremans-duiven een onuitwisbare invloed op de huidige prestaties. Met name de oude lijnen van de ‘Euro’ en de ‘Jackpot’ zijn nadrukkelijk vertegenwoordigd. In 2015 was onze beste doffer nog een kleinzoon van beide giganten. Tegen deze lijnen hebben we nu het beste uit de Janssen-Van Loon stal gezet. Dit betekent dat er veel ‘Ché’, ‘Don Leo’ en ‘Fabio’ vertegenwoordigd is. Het was een genot om de koppels zou al bij elkaar te zien zitten en hoe de meningen op elkaar afgestemd werden. Meningen gevormd door eigen voorkeuren, prestaties en visie op duivensport. Inmiddels heeft Evert-Jan Eijerkamp bewezen op mondiaal vlak dat hij een neusje heeft voor het samenstellen van topkoppels. Nu maar hopen dat we de jonge duiven een seizoen kunnen geven waarbij geen grote verliezen en andere drama’s zich voordoen. Ook hier is over nagedacht, maar daarover later dit jaar meer.

Voor wat betreft de fond kunnen we kort en bondig zijn. Vrijwel alles staat in het teken van superkweker ‘Louis’, rechtstreeks Cor de Heijde, Made, en zoon van ‘La Creche’ x ‘Geja’. Op dit moment zijn er ‘slechts’ 10 kweekdoffers aanwezig die voor nageslacht gaan zorgen. Met ‘Louis’ zitten er nog 4 zoons en 3 dochters in de kweekstal. De vliegprestaties bewijzen de klasse van deze duiven, inmiddels tot in de 2e generatie. Daarom de keuze voor de focus op deze duiven. Hierbij krijg ik nog de ‘hulp’ van Cor de Heijde zelf. Door samenkweek met bijvoorbeeld een dochter van stamkweker ‘Don Michel’ heeft de kolonie een nieuwe kwaliteitsimpuls gekregen. Ik mag wel zeggen dat Cor de Heijde als geen ander in staat is gebleken om na 2 diefstallen op een dergelijke manier terug te keren aan het front en zo lijkt het telkens zelfs te verbeteren. Niet met andere soorten en rassen, nee, steeds weer terugkeren naar de basis van de successen, gebaseerd op duiven als ‘De Klamper’ en de ‘Perpignan’ en tegenwoordig ‘Don Michel’. Het is dan ook genieten om deze duiven op het hok te mogen hebben. Met 10 kweekdoffers zijn we ook nadrukkelijk ingekrompen qua aantal en willen we meer focus leggen om de stamopbouw en op kwaliteit. De genoemde duiven worden gekoppeld tegen veelal duiven van onze vrienden Henri en Wilma Hoeks uit Bovensmilde. Nazaten uit ‘St. Vincent-duivin’ (1e Nat. St. Vincent sector 4), ‘Yolanthe’ en ‘Samurai’ voeren de boventoon. De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend en daarom wordt doorgepakt. In 2015 is samenkweek gedaan en wisselden verschillende duiven van hok. Ook hier staat alles in het teken van elkaar proberen te verbeteren met gunning als basis, net als wederzijds vertrouwen. Anders werkt dit niet en moet je er simpelweg niet aan beginnen. Te vaak stootten we in het verleden al onze neus in een samenwerkingsvorm. Verder zit er in de basis een duivin van Jan Peters uit
Bemmel verweven, de ‘02-070’. Deze duivin was een aantal jaren te leen en met ‘Louis’ bracht zij een aantal geweldige vliegers voort. Zij stamt uit de oude bekende lijnen van Jan. Broers en zussen van deze vliegers werden behouden voor de kweek. Ook bij Jan werd deze ‘070’ moeder van de betere duiven. Daarnaast
krijgt ‘Ivora’ een voorname rol. Deze dochter van ‘Drogba’ is bijvoorbeeld moeder van diverse goede duiven waaronder de ’13-169’, in 2015 top op St. Vincent NPO en St. Vincent ZLU met 1e Provinciaal. Kritisch zijn we ook op de bouw van de duiven. Mijn grote favoriet voor 2015 is een 2-jarige doffer welke in 2015 2x onze eerste jaarling was, zowel op Orange als op Bergerac. Gisteren pakte ik hem nog in de hand en zo vind ik dat duiven moeten zijn. Ik geniet ervan om dergelijke duiven te kweken en op het hok te hebben. Zeker als ze dan ook nog zo presteren. Hij komt weer rechtstreeks uit ‘Louis’ x ‘Lady Wilma’, misschien wel een toekomstig topkoppel. ‘Lady Wilma’ is weer een zus van de 1e Nat. St. Vincent van Henri Hoeks en stamt nog uit ‘Samurai’ x ‘Oude Witpen’. ‘Lady Wilma’ is ook weer een volle zus van op dit moment waarschijnlijk de beste kweekduivin van Gerard Koopman die er zijn asduiven van de afdeling in 2015 uit kweekte. Ik kweekte er slechts 2 jonge duiven van om mee te vliegen, beide wonnen in 2015 2 op 2 als jaarling. In 2016 komt dit koppel zeker weer samen. Gelukkig heeft zowel Henri als ikzelf een jong hiervan direct op de kweek gezet.

Vliegploeg
Niet eerder bleven er ook maar zo weinig vliegduiven zitten in de winterperiode. Enerzijds door grote verliezen met de jongen duiven, doch meer nog een bewuste keuze voor minder vliegduiven. Door beperkte tijd is het belangrijk om geheel in control te blijven op het hok. Overzicht is van belang en door de jaarlingen al streng aan de tand te voelen zijn onze 2-jarige duiven al klaar voor het grote werk. Hierdoor hoeven we er ook niet zoveel te hebben en komt de lat steeds hoger te liggen. De jaarlingen worden aan geselecteerd op de vluchten Orange en Bergerac (2015). Duiven die niet in de pas lopen met de rest zullen verdwijnen en geen duif mag 2x missen. De 2-jarige duiven liggen onder het vergrootglas en hier zijn de prestaties maatgevend. Telkens zijn betere jaarlingen onze betere oude duiven. Als 3-jarige hebben ze dus bewezen uit het goede hout gesneden te zijn. Niet voor niets pakte de Barcelona-ploeg in 2015 geweldig uit met 5 prijzen op 7 inzetten waarbij de getekende 08-474 met 2x kop op Barcelona nooit meer thuis is gekomen, samen met een bewezen duivin. ‘Prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst’, echter, ervaring leert dat duiven die 3 jaar mogen worden op het hok Bas Weijers tot veel in staat kunnen zijn. De slopende Barcelona 2015 bewees dit. Op zaterdag 5 thuis van de 7 waarbij er 3 duiven na 19.00 uur in de avond werden geklokt, een bewijs van doorzettingsvermogen, vitaliteit en kwaliteit. Aan Barcelona 2016 wordt dan ook met vertrouwen uitgekeken, echter, garantie hebben we niet en de vorm van de dag en de omstandigheden op de dag van lossing zijn veelal bepalend voor succes. Zeker op een vlucht als Barcelona met nagenoeg 1.200 kilometer mag er niets aan mankeren. Deze wijze van selecteren brengt vanzelfsprekend een inkrimping van het aantal duiven met zich mee van 2 jaar en ouder. Simpelweg omdat lang niet alle duiven voldoen. Afstamming speelt dan geen rol. Alle duiven worden voorbereid onder dezelfde condities, derhalve is er een eerlijk onderling vergelijk mogelijk. Met de vluchten Orange en Bergerac in 2015 waarbij de jaarlingen meer dan 50% prijs wisten te winnen zijn we zeer content. Deze ploeg zal in 2016 in de basis worden verdeeld op de vluchten St. Vincent NPO en Agen ZLU. Eind 2016 weten we welke duiven zich kunnen handhaven en welke niet. De jonge duivenlichting 2016 staat immers weer klaar om hun positie in te nemen.

Plezier
Duivensport dient te draaien om plezier. Het is voor ons geen broodwinning en vooral het plezier moet centraal staan. Met name door het overlijden van onze lieve moeder en vrouw vormt de duivensport een enorme verbindende factor tussen mijn vader en mijzelf. Wij genieten volop van de gesprekken over duiven, maar zeker ook van de contacten met andere spelers. Te veel is er nog afgunst in de duivensport aanwezig en daarom hebben we ook gekozen wat meer op de achtergrond te blijven. Slechts onze website proberen zo actueel mogelijk te houden, simpelweg omdat we op die manier de mensen kunnen bereiken die er de interesse voor hebben het wel en wee bij te houden zonder dat je elkaar hoeft te bestoken met telefoontjes en emailtjes. Voor mij ook prima, zo kan ik op een geschikt moment even wat van me aftypen om het maar zo te noemen. Onze echte duivenvrienden zijn dan ook maar op één hand te tellen, maar dat is prima zo. Ook hier is het dan weer mogelijk focus te leggen. Met deze mensen is onze band door de gebeurtenissen het afgelopen jaar sterker geworden dan ooit en dat is mooi. Hopelijk mogen we dit nog jaren koesteren. Vertrouwen en gunning zijn weer de basis!

Bonnenverkoop
Slechts bij uitzondering is er dit jaar een bon geschonken. Na de Fondunie2000 staat er nu een bon op http://www.toppigeons.nl/Home/TppBonAuctionItem/tabid/115/auctionItemId/21079/language/nl-NL/Default.aspx Wij schenken hier een kleinkind van 'Louis', een zomerjong 2016 uit een nader te bepalen koppeling. Kortom, uit het beste dat we hebben.Terug van nergens

23-11-2015

De wereld draait door. U kent het programma wel. Zo is het ook met het leven. Ondanks alles wat je meemaakt gaat alles maar door. In de duivensport kennen we dat ook. Deze week hebben we het over de winnaars van afgelopen weekend, volgende week is dit nieuws alweer achterhaald en spreken we weer over nieuwe winnaars. Het is hoe het is. Blijven hangen in gebeurtenissen is er niet bij, je moet het voor jezelf een plek geven en weer door net als in het echte leven. De ene gebeurtenis is echter ingrijpender dan de andere en soms is het makkelijker gezegd dan gedaan.

In de afgelopen weken hebben de duiven ons de nodige en gewenste afleiding gegeven. Gewoon door het maken van plannen voor 2016, het praten over de koppelingen, het bezoeken van topspelers en gewoon even het koppie leegmaken. Alleen al daarom zijn wij blij dat we duiven hebben. Op dit moment worden onze duiven klaargemaakt voor het nieuwe seizoen. Dit doen we door te zorgen dat ze ‘schoon’ zijn, vrij van met name paratyfus. Ergens begin december zal dan ook nog de enting volgen voor paramyxo. We hebben inmiddels aardig door ons bestand heen gesorteerd. Met name in de kweekstal hebben we weer de nodige duiven geruimd. Veelal wat oudere duiven met onvoldoende rendement hebben onze hokken verlaten. Ons doel is meer focus leggen op bepaalde lijnen, zowel op de snelheid als op de fond. Deze focus kan alleen bij overtuiging van de kwaliteit. Op de snelheid richten we onze pijlen met name op de oude Van Loon-lijnen (Fabio / Don Leo) van Hans & Evert-Jan Eijerkamp, aangevuld met duiven uit de ‘Euro’ en ‘Ché’. Van Peter Janssen uit Kleven koesteren we de lijnen van met name de ‘Heinz Maier’ duiven en van de ‘Kaasboer’. Van onze oom Henk de Vries namen we een aantal duiven over uit de lijn van de ‘Klompvoet’, een oude Janssen-lijn die in Duitsland enorm veel waardering geniet. Hier hebben we inmiddels al het nodige succes mee. Deze lijnen hebben ons op het niveau gebracht van vandaag, waarmee we tevreden mogen zijn, gelet op het niveau van enkele jaren geleden. Voor de fond ligt de focus op de duiven van Cor de Heijde en Henri Hoeks, aangevuld met wat duiven van Hans & Evert-Jan Eijerkamp, dan wel Eijerkamp-Willems.Hokbezoek in Made met in de hand de weergaloze 'Don Michel' en Cor met 'Naomi', Barcelona-topper!


Met alle warme contacten in de duivensport is het verleidelijk deze focus los te laten en links en rechts te ruilen of weer wat bij te halen. Een hoge uitzondering daargelaten willen we dit zo min mogelijk doen. Waarom? We willen niet te veel duiven en door de focus op de eigen kweekkoppels te leggen en hier meer uit te kweken zijn we al snel op aantal. Kwaliteit boven kwantiteit!!! Ik blijf het herhalen, maar ik geloof hier heilig in. Natuurlijk maakt dit je misschien wat kwetsbaarder in een tijd van veel dreiging door roofvogels en verliezen met jonge duiven, maar het volharden hierin brengt je op een hoger plan. Focus je niet op de duiven die je kwijtraakt, maar op wat er nog zit. Het gaat in de duivensport voor ons om het winnen van een 1e prijs en dit telkens weer. Als we meedoen willen we hier kans op maken. Kampioenschappen zijn een bijkomstigheid. Dit betekent dan ook dat we niet overal aan mee hoeven doen, maar een keuze maken in het overvolle programma.

De laatjes. Het opgejaagd wild van het hok. Het is niet normaal hoe dit ploegje van 18 onderworpen is aan de jachtdriften van de roofvogels. Inmiddels zitten er nog slechts 11 op het hok waarvan er 2 een aanval hebben overleefd, maar getekend zijn voor het leven. De rest is waarschijnlijk ten prooi gevallen aan de roofvogel. Waarschijnlijk laat ik deze duifjes nu verder zitten, ze hebben enorm veel vlieguren gemaakt, mede door alle aanvallen en ga ervan uit dat ze de weg wel weten. Blijven loslaten heeft daarom ook geen toegevoegde waarde buiten meer stress en onrust op het hok. Volgend jaar ga ik ze rustig brengen en kijken we wel wat het wordt.

Onwerkelijk

23-10-2015

een beter woord kan ik niet bedenken voor afgelopen week. Vorige week donderdag kwam het telefoontje dat we met spoed naar het ziekenhuis moesten komen, omdat er iets niet goed was met mijn moeder. Het bleek een zware hersenbloeding te zijn waaraan ze later die dag is komen te overlijden. Wat er allemaal met je gebeurt op deze dag zelf en op de dagen erna is onbeschrijfelijk. De dagen staan vervolgens geheel in het teken van de uitvaart, je wordt geleefd door de gebeurtenis en probeert er voor elkaar te zijn. Uiteindelijk hebben we mijn moeder een passend en waardig afscheid kunnen geven. Het verdriet is er niet minder om. Nu is alles achter de rug en zal het gemis alleen maar meer voelbaar gaan zijn. De duivensport is dan wel een welkome afleiding voor mijzelf maar zeker voor mijn vader. Hierin vinden we de afleiding en steun in deze moeilijke tijd. Ook onze duivenvrienden hebben ons gesteund en waren er voor ons, bedankt daarvoor.

<< vorige

1....3 4 5 6 7 8 9 10 11 12....57

volgende >>

 

Weijers Duiven | Postbus 149 | 6560 AC Groesbeek | Tel. 024 - 397 02 01 | Fax. 024 - 397 05 95 | info@weijersduiven.nl