Story so far

Als Bas in 1991 interesse krijgt voor de duivensport is er direct de interesse in de grote fond. De eerste fondduiven worden verkregen via de meubelformule van Hans Eijerkamp en zonen, een v. Wanroy x v.d. Wegen doffer en een duivin van het ras W. Muller en zonen. Vanuit zijn werk heeft Rien contacten met Jos Goossens uit Lintelo en worden 2 duivinnen verkregen om uit te kweken. Een lazeroms doffer via Joop de Vries en een Wijnakker doffer via Hermsen uit Venzelderheide completeren de eerste fondstam waarmee in de jaren ’90 de nodige succesjes worden geboekt. De stam wordt later aangevuld met een aantal rechtstreekse duiven van Wim Muller en zonen en Hans Eijerkamp en zonen. Met deze duiven wordt eind jaren ’90 deelgenomen aan de overnachtvluchten met middag en ochtendlossingen. De resultaten zijn aardig goed, in regio Nijmegen kunnen we ons meten met de ‘grote namen’. In 2007 worden we nog kampioen middaglossingen van Fondclub Wijchen e.o.  

Toch zijn we niet tevreden. Het aantal kopprijzen is voor ons gevoel te laag. Te vaak zitten onze eerste duiven rond de 200e nationaal, met slechts een enkele uitschieter binnen de top 100. In 2006 hebben we daarom besloten duiven aan te schaffen bij een aantal gerenommeerde namen in de duivensport en van onze huidige duivenstam enkel de Black Giant afstammelingen en de beste van Wim Muller en zonen te behouden. Van onze vliegploeg zit de ‘18’ nog op het kweekhok. De ’18’ van 1998 is via ruil verkregen van Peter Janssen uit Groesbeek en is jaren onze beste vlieger geweest. Zij won in 2003 op een loodzware Perpignan de 70e nationaal, terwijl alle duiven in het westen van het land zaten. Zij heeft nooit gemist op de ZLU-vluchten en middaglossingen. Inmiddels heeft ze bewezen haar kwaliteiten aan haar nazaten door te geven. 

Hans Eijerkamp en zonen, Brummen

Met de familie Eijerkamp hebben we een zeer goede band. Deze band is ontstaan nadat Rien het project begeleidde op Greenfield Stud toen de pannen aldaar vervangen zijn. Sindsdien verhuizen er jaarlijks duiven van Brummen naar Groesbeek. Voor de grote fond bezitten we 3 directe kinderen van Black Giant, nationaal winnaar van Bergerac in 1995. Deze zitten op ons huidige kweekhok. Een kleinzoon wint in 2007 nog de 42e nat. St. Vincent sector 3. 2 jaarlingen presteren uit om vanuit Bergerac midden in de nacht (tussen 1.30 en 2.30) te arriveren. Met de afstammelingen van Black Giant brengen we wat extra snelheid in onze duiven, snelheid die nodig is bij een seizoen als 2007. De waarde van Black Giant laat zich ook bij Hans Eijerkamp en zonen zien, getuige hun prestaties op de overnachtfond de laatste jaren. 

Jan en Agnes Peters, Bemmel

Sinds mijn interesse in de duivensport en passie voor de grote fond volg ik met grote waardering de prestaties van Jan Peters uit Bemmel op de ZLU-vluchten. Jan is voor mij al jaren de beste en meest constante speler op de ochtendlossingen van Oost-Nederland. Via het inkorfcentrum Wijchen waar we de duiven aanleverde voor de ZLU-vluchten zijn we met elkaar in contact gekomen. Sindsdien is er een leuke vriendschappelijke band ontstaan met Jan en Agnes en zijn er een aantal duiven verhuisd van Bemmel naar Groesbeek. In 2004 kreeg ik een doffer te leen van Jan, een broer van zijn Super 36, welke ik tegen verschillende duivinnen heb gezet. 2 zonen van deze koppelingen hebben hun waarde reeds bewezen op vluchten met kopwind. De 303 won in 2006 een 1e in de club van St. Vincent, ongeveer 200e nationaal. In de zomer van 2006 zijn er nog 5 jonge duiven uit Jan zijn kwekers aangeschaft uit zijn kweekhok. De eerste nakomelingen zijn komend jaar jaarling. 

Cor de Heijde, Made

In de zoektocht naar supers werd aangeklopt bij een van de bekendste fondhokken van Nederland. In Made is zo ongeveer alles gewonnen wat er te winnen valt en dat alles met als basis de wereldberoemde Klamper-lijn, afkomstig van Piet Lazeroms uit Zegge. Eind 2006 zijn er 4 rechtstreekse jonge duiven verhuisd naar Groesbeek. Dit waren toen late jongen waarvan het nog onduidelijk was of het doffers of duivinnen zouden worden. Het werden uiteindelijk 4 prachtige doffers, waarbij een zoon van de Geja, 3e nat. St. Vincent bij Gebr. Van de Matten uit Andelst, een zoon van De La Creche, topvlieger bij broer Louis de Heijde en een zoon van Mooi Grijs, voor mij persoonlijk die mooiste duif die ik ooit in handen heb gehad. In 2007 zijn hier nog 2 duivinnen bijgekomen, rechtstreeks van de hokken in Made. Ook hebben we nog een doffer, kleinzoon Samurai (1e nat. Barcelona bij Walpot). Deze lijn is met succes ingekruist tegen het Klamper-soort. 

Jelle Jellema, Steggerda

De prestaties van Jelle de laatste 10 jaar grenzen aan het ongelooflijke. In Friesland de te kloppen man op de middaglossingen. In 2007 heeft Nederland kennis kunnen maken met de Jellema op de ZLU-klassiekers met direct een 20e nat. Pau en 146e nat. Barcelona tot gevolg op een van de verste afstanden van Nederland. Tussendoor werd nog even de 1e nat. Poitiers gewonnen met Jesse. In 2006 ben ik naar Friesland getogen en heb er jonge duiven meegenomen uit de beste kweekkoppels. Zo zitten er een zoon en een dochter van ‘Zwart Goud’, de absolute stamvader van het hok Jellema. Uit het ‘Fondkoppel’ werden ook een zoon en dochter gehaald. De successen op het hok Jellema zijn voor een groot deel te danken aan de kruising ‘Zwart Goud’ x ‘Fondkoppel’. Ook uit Orion (6e nat. Bergerac en 8e nat. St. Vincent) zit een rechtstreekse zoon. Op dit moment zitten er 8 rechtstreekse Jellema duiven op het kweekhok.  

Eind 2007 hebben we een nieuw hok gebouwd waar de oude vliegers naar worden overgewend. De jonge duiven die hier op de hokken komen zijn allemaal afstammelingen van bovenstaande duiven. Hiermee willen we in de toekomst kopprijzen proberen te halen op de ZLU-vluchten.

 

 

Weijers Duiven | Postbus 149 | 6560 AC Groesbeek | Tel. 024 - 397 02 01 | Fax. 024 - 397 05 95 | info@weijersduiven.nl